Składniki:
- czerwona soczewica 1 szklanka
- marchew 4 sztuki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej kokosowy 2 łyżki
- cytryna 1 sztuka
- kurkuma 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- sól, chilli do smaku
- rajmah masala lub garam masala 1 łyżka
- czarnuszka do posypania
- liście laurowe 2 sztuki
Bardzo lekki i aromatyczny dahl. Do pity, pieczywa, ryżu, warzyw. Jak znalazł na jesień:) W wersji bez ostrych przypraw i podsmażonej cebuli sprawdzi się jako obiad dla niemowlaka.
Wykonanie:
- Czerwoną soczewicę i pokrojoną marchewkę zalewam w garnku wodą.
- Dodaję liście laurowe, sól, kurkumę, chilli, kolendrę i masalę.
- Gotuję około 30 minut, aż marchewka i soczewica będą bardzo miękkie.
- Wyciskam czosnek i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Cebulę kroję i podsmażam na oleju kokosowym.
- Czosnek i podsmażoną cebulę dodaję do soczewicy z marchewką.
- Miksuję blenderem ręcznym.
- W miseczce posypuję czarnuszką i polewam sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy