Dahl z czerwonej soczewicy i marchewki

  • 35 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • czerwona soczewica 1 szklanka
  • marchew 4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • cytryna 1 sztuka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • sól, chilli do smaku
  • rajmah masala lub garam masala 1 łyżka
  • czarnuszka do posypania
  • liście laurowe 2 sztuki

Bardzo lekki i aromatyczny dahl. Do pity, pieczywa, ryżu, warzyw. Jak znalazł na jesień:) W wersji bez ostrych przypraw i podsmażonej cebuli sprawdzi się jako obiad dla niemowlaka.

DSC_32581

Dahl z czerwonej soczewicy i marchewki

Wykonanie:

  1. Czerwoną soczewicę i pokrojoną marchewkę zalewam w garnku wodą.
  2. Dodaję liście laurowe, sól, kurkumę, chilli, kolendrę i masalę.
  3. Gotuję około 30 minut, aż marchewka i soczewica będą bardzo miękkie.
  4. Wyciskam czosnek i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  5. Cebulę kroję i podsmażam na oleju kokosowym.
  6. Czosnek i podsmażoną cebulę dodaję do soczewicy z marchewką.
  7. Miksuję blenderem ręcznym.
  8. W miseczce posypuję czarnuszką i polewam sokiem z cytryny.

Smacznego!

DSC_32591

Dahl z czerwonej soczewicy i marchewki

DSC_32911

Dahl z czerwonej soczewicy i marchewki

Brak komentarzy

Skomentuj