Daktyle w czekoladzie nadziewane masłem orzechowym

  • 5 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • miękkie daktyle (u mnie Medjool lub te z serii enerBIO z Rossmanna) kilkanaście sztuk
  • masło orzechowe kilka łyżek
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • sól ok. 1/4 łyżeczki
  • olej kokosowy 1 łyżka

Daktyle, masło orzechowe i czekolada to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń… Polecam amatorom słodyczy o smaku „Snickersa”;)

DSC_5147_2

Daktyle w czekoladzie nadziewane masłem orzechowym

Wykonanie:

  1. Z każdego daktyla wyjmuję pestkę i nakładam do środka masło orzechowe.
  2. Czekoladę łamię na kawałki.
  3. Do garnuszka wkładam łyżkę oleju kokosowego i podgrzewam, żeby się rozpuścił.
  4. Dodaję połamaną na kostki czekoladę, szczyptę soli (nie dodawajcie, jeśli używacie słonego masła orzechowego) i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  5. Każdego daktyla zanurzam w czekoladzie, wyjmuję łyżeczką i kładę na talerzu (talerz możecie wyłożyć papierem do pieczenia).
  6. Daktyle wstawiam do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
  7. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_5126_2

Daktyle w czekoladzie nadziewane masłem orzechowym

DSC_5141_2

Daktyle w czekoladzie nadziewane masłem orzechowym

DSC_5123_2

Daktyle w czekoladzie nadziewane masłem orzechowym

Brak komentarzy

Skomentuj