Składniki:
- miękkie daktyle (u mnie Medjool lub te z serii enerBIO z Rossmanna) kilkanaście sztuk
- masło orzechowe kilka łyżek
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- sól ok. 1/4 łyżeczki
- olej kokosowy 1 łyżka
Daktyle, masło orzechowe i czekolada to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń… Polecam amatorom słodyczy o smaku „Snickersa”;)
Wykonanie:
- Z każdego daktyla wyjmuję pestkę i nakładam do środka masło orzechowe.
- Czekoladę łamię na kawałki.
- Do garnuszka wkładam łyżkę oleju kokosowego i podgrzewam, żeby się rozpuścił.
- Dodaję połamaną na kostki czekoladę, szczyptę soli (nie dodawajcie, jeśli używacie słonego masła orzechowego) i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Każdego daktyla zanurzam w czekoladzie, wyjmuję łyżeczką i kładę na talerzu (talerz możecie wyłożyć papierem do pieczenia).
- Daktyle wstawiam do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy