Daktylowa NUTELLA

  • 20 min
  • 5 składników
86%

Składniki na 1 słoik 250 ml:

  • orzechy laskowe 1 szklanka (250 ml)
  • daktyle 100 g
  • kakao ok. 2 łyżki
  • mleko roślinne ok. 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. sól szczypta

Zdrowa, domowa nutella z daktyli i orzechów laskowych. Jest pyszna! Do kanapek, naleśników, gofrów, do wyjadania ze słoika:) Do jej przygotowania wystarczą 4 składniki.

domowa nutella

Daktylowa nutella

Wykonanie:

  1. Daktyle przekładam do garnuszka i zalewam mlekiem roślinnym.
  2. Zagotowuję i odstawiam, żeby zmiękły.
  3. Orzechy prażę na suchej patelni, mieszając, aż skórki się lekko przypalą i zaczna odchodzić.
  4. Orzechy przekładam na ściereczką i pocieram. Oddzielam skórki od orzechów (nie musi być idealnie).
  5. Orzechy przekładam do wysokoobrotowego blendera (ja używam tego) i blenduję dokładnie.
  6. Dodaję kakao, daktyle razem z mlekiem, szczyptę soli i blenduję wszystko razem.
  7. W razie konieczności dodaję więcej mleka roślinnego w trakcie blendowania, żeby otrzymać idealną konsystencję.
  8. Przekładam do słoika i przechowuję w lodówce.

Smacznego!

wegańska nutella

Daktylowa nutella

Nutella z daktyli

Daktylowa nutella

homemade nutella

Daktylowa nutella

 

17 komentarzy

    • Zrobiłam, ale nieco zmodyfikowałam zamiast orzechów laskowych dałam szklankę migdałów (wcześniej w nocy wymoczonych) bez skórki, 3 łyżki kakao gorzkiego, 200 ml mleka owsianego🌾 , dwie łyżki nasion chia, 1 łyżkę miodu no i wiadomo 100g daktyli. Dziękuję za inspirację 🤗🤎 Córka zachwycona! Smakowite i zdrowe! 😋 Pozdrawiam z Hiszpanii 🇪🇸

  1. To jest niesamowite
    Smak bardzo bardzo podobny do oryginalnej nutelli
    Konsystencja wyszła idealna

Skomentuj