Dal z grochu – tani obiad z indyjską nutą

  • 50 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do podsmażenia
  • natka pietruszki lub kolendry pół pęczka
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • garam masala 1 łyżeczka
  • kumin 1 łyżeczka
  • woda ok. 1 litr

Tani, pożywny i banalnie prosty w przygotowaniu obiad nie tylko dla studentów:) I dobry sposób na przemycenie zdrowych strączków. Najlepszy z ryżem albo z pieczywem.

DSC_5695_2

Dal z grochu – tani obiad z indyjską nutą

Wykonanie:

  1. Groch przepłukuję wodą. Zalewam litrem wody i gotuję, aż groch się rozgotuje. Jeżeli wolicie rzadszą konsystencję, pod koniec gotowania dolejcie gorącej wody.
  2. Na patelni podsmażam pokrojone cebule.
  3. Dodaję przyprawy, podsmażam przez chwilę i dodaję do grochu.
  4. Na koniec dodaję rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), pokrojoną natkę pietruszki lub kolendry i solę do smaku.
  5. Podaję z ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

DSC_5661_2

Dal z grochu – tani obiad z indyjską nutą

DSC_5699_2

Dal z grochu – tani obiad z indyjską nutą

10 komentarzy

  1. Od czasu, kiedy odkrylam ten przepis tutaj- jest to ulubiona zupa mojego syna (moja zresztä tez). A musze nadmienic, ze generalnie nie jestesmy fanami zup 😉 Jest po prostu pyszna!!! Dziekujemy :-))

  2. Od czasu, kiedy odkrylam ten przepis tutaj- jest to ulubiona zupa mojego syna (moja zresztä tez). A musze nadmienic, ze generalnie nie jestesmy fanami zup 😉 Jest po prostu pyszna!!! Dziekujemy 🙂

  3. Ten dal jest rewelacyjny! Ja wszystko robię w jednym garnku, tzn. podsmażam cebulę z przyprawami, dodaję groch i wodę, gotuję. Zawsze robiłam dale z mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki, nie spodziewałam się, że na samej wodzie wyjdzie taki pyszny!

Skomentuj