Składniki:
- groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- olej do podsmażenia
- natka pietruszki lub kolendry pół pęczka
- imbir mielony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- garam masala 1 łyżeczka
- kumin 1 łyżeczka
- woda ok. 1 litr
Tani, pożywny i banalnie prosty w przygotowaniu obiad nie tylko dla studentów:) I dobry sposób na przemycenie zdrowych strączków. Najlepszy z ryżem albo z pieczywem.
Wykonanie:
- Groch przepłukuję wodą. Zalewam litrem wody i gotuję, aż groch się rozgotuje. Jeżeli wolicie rzadszą konsystencję, pod koniec gotowania dolejcie gorącej wody.
- Na patelni podsmażam pokrojone cebule.
- Dodaję przyprawy, podsmażam przez chwilę i dodaję do grochu.
- Na koniec dodaję rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), pokrojoną natkę pietruszki lub kolendry i solę do smaku.
- Podaję z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!
Od czasu, kiedy odkrylam ten przepis tutaj- jest to ulubiona zupa mojego syna (moja zresztä tez). A musze nadmienic, ze generalnie nie jestesmy fanami zup 😉 Jest po prostu pyszna!!! Dziekujemy :-))
Od czasu, kiedy odkrylam ten przepis tutaj- jest to ulubiona zupa mojego syna (moja zresztä tez). A musze nadmienic, ze generalnie nie jestesmy fanami zup 😉 Jest po prostu pyszna!!! Dziekujemy 🙂
bardzo bardzo się cieszę:) smacznego!:)
Świetny przepis, przypomina się Woodstock i Wioska Kryszny:)
pyszna i mega tania, następnym razem robię cały gar dla rodziny 😀
smacznego:)
Ten dal jest rewelacyjny! Ja wszystko robię w jednym garnku, tzn. podsmażam cebulę z przyprawami, dodaję groch i wodę, gotuję. Zawsze robiłam dale z mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki, nie spodziewałam się, że na samej wodzie wyjdzie taki pyszny!
smacznego:)))
Świetny przepis, przypomina się Woodstock i Wioska Kryszny:)
oj tak:)