Danie wigilijne dla niemowlaka

  • 25 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • kasza jaglana pół filiżanki (100 ml)
  • suszone śliwki garść
  • przyprawa piernikowa (domowa lub kupna bez cukru i mąki) do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • delikatny olej (u mnie oliwa z oliwek) 1 łyżeczka

Śliwkowo-piernikowy budyń jaglany tym razem w wersji dla najmłodszych. Oczywiście nie tylko na święta:)

DSC_7566_2

Danie wigilijne dla niemowlaka

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 1,5 filiżanki wody, dodaję pokrojone suszone śliwki i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie wodę.
  3. Pod koniec gotowania dodaję przyprawę piernikową (przepis tutaj)  i olej.
  4. Jeżeli Wasze Maluchy wolą gładką konsystencję, zblendujcie kaszę na budyń. W razie konieczności dodajcie więcej wody (starszym Maluchom mleka roślinnego), żeby osiągnąć idealną konsystencję.
  5. Maluchom, które preferują BLW możecie przygotować danie w formie polenty do trzymania w rączce (kaszę ugotujcie w proporcji 1:3, po zblendowaniu przełóżcie do formy, wstawcie do lodówki, żeby stężała i pokrójcie na kawałki).
  6. Oczywiście śliwkowo-piernikowy budyń jaglany możecie przygotować również dla dorosłych. Dodajcie więcej przyprawy piernikowej i dosłodźcie go do smaku.

Smacznego!

DSC_7572_2

Danie wigilijne dla niemowlaka

DSC_7592_2

Danie wigilijne dla niemowlaka

Brak komentarzy

Skomentuj