Składniki:
- kasza jaglana pół filiżanki (100 ml)
- suszone śliwki garść
- przyprawa piernikowa (domowa lub kupna bez cukru i mąki) do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- delikatny olej (u mnie oliwa z oliwek) 1 łyżeczka
Śliwkowo-piernikowy budyń jaglany tym razem w wersji dla najmłodszych. Oczywiście nie tylko na święta:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 1,5 filiżanki wody, dodaję pokrojone suszone śliwki i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie wodę.
- Pod koniec gotowania dodaję przyprawę piernikową (przepis tutaj) i olej.
- Jeżeli Wasze Maluchy wolą gładką konsystencję, zblendujcie kaszę na budyń. W razie konieczności dodajcie więcej wody (starszym Maluchom mleka roślinnego), żeby osiągnąć idealną konsystencję.
- Maluchom, które preferują BLW możecie przygotować danie w formie polenty do trzymania w rączce (kaszę ugotujcie w proporcji 1:3, po zblendowaniu przełóżcie do formy, wstawcie do lodówki, żeby stężała i pokrójcie na kawałki).
- Oczywiście śliwkowo-piernikowy budyń jaglany możecie przygotować również dla dorosłych. Dodajcie więcej przyprawy piernikowej i dosłodźcie go do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy