Składniki na 5 porcji:
- biała fasola 1 puszka (400 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- wiórki kokosowe 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Pyszny, bogaty w białko deser Bounty z 5 składników.
Wykonanie:
- Fasolę przepłukuje wodą, odsączam i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję mleko kokosowe i blenduję dokładnie.
- Dodaję wiórki, cukier z wanilią, słodzę do smaku i ponownie blenduję.
- Przekładam do pucharków lub słoiczków.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż składniki się połączą.
- Polewam deser i wstawiam do lodówki, żeby dobrze się schłodził.
Smacznego!
Takiego deseru jeszcze nie próbowaliśmy! Świetny pomysł na bounty z fasoli 🙂
Jest to deser „ciężki’? ; )
jest dość „pożywny”;)
Pyszne:-) Podziwiam Pani kreatywnosc.
Niebo w gębie! Cała rodzinka się zajada!
Smacznego dla całej rodzinki:)
Ile to może stać w lodówce?
Kilka dni:)
Czy te wiórki będą w całości czy również się zblendują na gładką masę?
Będą wyczuwalne. A jak bardzo, to zależy od blendera:)
No właśnie (niestety) u mnie się w ogóle nie zblendowały, dlatego następnym razem zrobię bez wiórków albo tylko z pół szklanki 🙂