Składniki:
- fasola biała sucha 1 filiżanka (200 ml)
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 1 litr
- ekstrakt/pasta waniliowa lub cukier z wanilią do smaku lub 1 opakowanie
- cynamon 1 łyżeczka
- ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie ok. 7 łyżek)
- owoce jagodowe (jagody, borówki, maliny, jeżyny) ok. 1 szklanka (250 ml)
- ew. dżem jagodowy/malinowy/z aronii do posmarowania
Najzdrowszy deser świata, który możesz jeść i dawać dzieciakom zamiast obiadu;) Krem, będący połączeniem królowej kasz, bogatej w białko fasoli i pełnych zdrowych tłuszczów orzechów. Posypany bogatymi w antyoksydanty owocami jagodowymi. Pełnowartościowy posiłek pełen białka, błonnika, wapnia i żelaza. Oczywiście bez cukru i glutenu;)
Wykonanie:
- Fasolę zalewam na noc wodą, zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Musi być naprawdę miękka. Przepłukuję wodą.
- Orzechy nerkowca zalewam wodą na noc lub min. na dwie godziny.
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam litrem mleka roślinnego i gotuję, aż będzie bardzo miękka (15-20 minut).
- Orzechy odlewam i blenduję.
- Dodaję kaszę, ksylitol, cynamon i ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią i blenduję na gładki krem.
- Dodaję fasolę i blenduję wszystko razem.
- Jeśli masz słabszy blender, zblenduj osobno i wymieszaj.
- Krem przekładam do słoiczków.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
- Przed podaniem smaruję dżemem lub garścią rozgniecionych łyżką owoców.
- Posypuje owocami.
- Dobry na ciepło i na zimno:)
Smacznego!
Twoje przepisy są świetne i sa wspaniala inspiracja, to tak na wstępie. Mam pytanie odnośnie deseru. Chciałabym zastąpić orzechy nerkowca na inne, ponieważ nerkowców nie jadamy. Nie bardzo wiem, ktorych najlepiej uzyc. Czy mogę prosić o podpowiedź? Domyślam się, ze nie bedzie to już to samo, ale jestem zmuszona zmienić ten składnik. Dzięki, ze jesteś!
Dzięki za miłe słowa!!!:) Szczerze mówiąc inne orzechy nie przychodzą mi do głowy, bo z moich eksperymentów wynika, że tylko nerkowce mają taką kremową konsystencję po namoczeniu i zblendowaniu… Ale co powiesz na pestki słonecznika?
Uwielbiam Twoje przepisy na desery! Pozdrawiam z Osiedla Witosa w Katowicach 🙂
Stała czytelniczka 🙂
Dziękuję!:)
Przepis świetny, deser w moim stylu. Jak taki krem znosi mrożenie? Bo chyba warto zrobić od razu taką wielką ilość, a sama nie podołam 😛 Fajnie by było poporcjować, skitrać do zamrażarki i mieć pod ręką takie cudo zawsze, gdy najdzie ochota 🙂 Pozdrawiam
nie próbowałam mrozić.. Nie wiem, jak się zachowa, bo kasza jaglana mrozi się słabo – zmienia się konsystencja, ale z kolei fasola i nerkowce spoko…
Pestki słonecznika! Ze też na to nie wpadłam.
Dziękuję za profesjonalną podpowiedź 🙂
😉
Chciałabym zapytać ile porcji wychodzi z tej ilości ?? Ja bardzo lubię takie zdrowe smakołyki ale moje dzieci już nie koniecznie.
ok. 4 słoiczki po 250 ml. Sporo:)
Witam, mam pytanie czy kasze blendujemy razem z mlekiem w którym się gotowana, bo taka ilość raczej nie wchłonie całego litra
Bardzo mi się podoba ten blog i często czerpie z niego inspiracje
tak, razem z mlekiem:)
A ile taki słoiczek zawiera kalorii?
Chcemy przedstawić to danie jako pożywne śniadanie maturzysty. Nie umiemy policzyć kalorii. 🙂
może tu?;) http://antyapps.pl/calorie-counter-praktyczne-narzedzie-do-liczenia-kalorii-urozmaicone-o-funkcje-spolecznosciowe/
Witam,
Czy zamiast pasty waniliowej mogę dać sezamową ? 😊
hej, pasta waniliowa daję waniliowy aromat, możesz ją po prostu pominąć albo dać cukier z wanilią. A pastę sezamową też jak najbardziej możesz dodać do deseru dla smaku i zdrowotności:)
Czy mogę użyć fasoli z puszki ? Wyjątkowo bo akurat nie mam suchej
pewnie:)