Składniki na 2 porcje:
- dojrzałe banany 4 średnie sztuki
- niebieska spirulina blue majik ok. 1 łyżeczka
- mąka arachidowa lub pokruszone ciasteczka do dekoracji
- ew. perełki cukrowe do dekoracji
Nana ice cream – czyli super zdrowe lody z mrożonych bananów, wzbogacone o niebieską spirulinę. Podane w formie pięknego, wakacyjnego deseru, który spokojnie możesz zjeść na letnie śniadanie;)
Wykonanie:
- Banany kroję w plasterki i umieszczam w zamrażalniku na kilka godzin. Najlepiej ułożyć je na płasko, żeby się nie posklejały.
- Zamrożone banany przekładam do mocnego blendera wysokoobrotowego (ja używam tego). Możecie pozostawić banany na kilka minut, żeby lekko zmiękły lub podlać je odrobiną mleka roślinnego albo wody.
- Dodaję niebieską spirulinę i blenduję banany przez chwilę, dociskając popychaczem. W razie konieczności robię przerwy, żeby przemieszać masę. Ważne, żeby nie blendować bananów zbyt długo, bo zbytnio się roztopią i powstanie koktajl:)
- Masę nakładam do miseczek i dekoruję mąką arachidową. Możecie użyć również samodzielnie zmielonych na proszek orzechów albo drobno pokruszonych herbatników.
- Błękitną lagunę dodatkowo udekorowałam muszelkami i cukrowymi perełkami.
Smacznego!
Brak komentarzy