Deser lodowy – błękitna laguna

  • 10 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na 2 porcje:

  • dojrzałe banany 4 średnie sztuki
  • niebieska spirulina blue majik ok. 1 łyżeczka
  • mąka arachidowa lub pokruszone ciasteczka do dekoracji
  • ew. perełki cukrowe do dekoracji

Nana ice cream – czyli super zdrowe lody z mrożonych bananów, wzbogacone o niebieską spirulinę. Podane w formie pięknego, wakacyjnego deseru, który spokojnie możesz zjeść na letnie śniadanie;)

Deser lodowy - błękitna laguna

Deser lodowy – błękitna laguna

Wykonanie:

  1. Banany kroję w plasterki i umieszczam w zamrażalniku na kilka godzin. Najlepiej ułożyć je na płasko, żeby się nie posklejały.
  2. Zamrożone banany przekładam do mocnego blendera wysokoobrotowego (ja używam tego). Możecie pozostawić banany na kilka minut, żeby lekko zmiękły lub podlać je odrobiną mleka roślinnego albo wody.
  3. Dodaję niebieską spirulinę i blenduję banany przez chwilę, dociskając popychaczem. W razie konieczności robię przerwy, żeby przemieszać masę. Ważne, żeby nie blendować bananów zbyt długo, bo zbytnio się roztopią i powstanie koktajl:)
  4. Masę nakładam do miseczek i dekoruję mąką arachidową. Możecie użyć również samodzielnie zmielonych na proszek orzechów albo drobno pokruszonych herbatników.
  5. Błękitną lagunę dodatkowo udekorowałam muszelkami i cukrowymi perełkami.

Smacznego!

 

Deser lodowy - błękitna laguna

Deser lodowy – błękitna laguna

Deser lodowy - błękitna laguna

Deser lodowy – błękitna laguna

Deser lodowy - błękitna laguna

Deser lodowy – błękitna laguna

Deser lodowy - błękitna laguna

Deser lodowy – błękitna laguna