Składniki na 4 porcje:
- krem Speculoos 1 szklanka (250 ml)
- ciasteczka korzenne 200 gr
- pomarańcza 1 sztuka
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- sok pomarańczowy 2/3 filiżanki
- ksylitol/erytrol/cukier 5 łyżek
- olej kokosowy 2 łyżki
Pokruszone ciasteczka korzenne, na to sernikowo-pomarańczowa masa, a na górze krem Speculoos. Oto świąteczny deser Speculoos!
Wykonanie:
- Przygotowuję krem Speculoos według tego przepisu.
- Na dnie szklanek/słoików układam pokruszone ciasteczka korzenne (kilka zostawiam do dekoracji).
- Tofu kroję na kawałki i umieszczam w blenderze.
- Dodaję ksylitol lub cukier, sok pomarańczowy i lekko podgrzany olej kokosowy. Blenduję kilka minut na gładki krem.
- Masę nakładam do szklanek na pokruszone ciasteczka.
- Na wierzch nakładam krem Speculoos.
- Schładzam w lodówce, aż biała masa trochę zgęstnieje.
- Przed podaniem ozdabiam pomarańczą i ciasteczkami korzennymi.
- Możecie też posypać utartą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Podana ilosc skladnikow jest na ile porcji?
4 spore porcje:)