Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- woda od ogórków kiszonych 1 szklanka (250 ml)
- glony (u mnie wakame) 2 łyżki pokruszonych
- świeży imbir 3 duże plasterki
- kurkuma 1 łyżeczka
- lubczyk 1 łyżeczka
- pieprz czarny do smaku
- ziele angielskie kilka ziarenek
- liść laurowy 2 sztuki
- sól lub sos sojowy do smaku
Rosół warzywny z imbirem, glonami wakame i sokiem z kiszonych ogórków. Lekka, rozgrzewająca zupa na post dr Dąbrowskiej i nie tylko.
Wykonanie:
- Marchewki, seler i por obieram.
- Pora kroję na kawałki.
- Warzywa umieszczam w garnku.
- Dodaję glony, imbir i przyprawy.
- Zalewam wodą (około 1,5 litra) i gotuję minimum godzinę.
- Wyjmuję warzywa, żeby ostygły.
- Do garnka wlewam wodę po domowych ogórkach kiszonych.
- Warzywa ucieram na tarce i dodaję do zupy.
- Jeśli nie jesteście na diecie warzywno-owocowej, możecie dodać do zupy łyżkę oleju lub oliwy i podać ją z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami.
- Spróbujcie też Rosołu wegetariańskiego, Rosołu azjatyckiego i Ramenu z makaronem warzywnym.
Smacznego!
Brak komentarzy