Składniki na 2 porcje:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- jogurt roślinny naturalny 1 opakowanie (ok. 160 g)
- maliny (świeże lub mrożone) 1 szklanka (250 ml)
- pestki słonecznika lub orzechy nerkowca 2 łyżki
- ksylitol/erytrol (ew. cukier) do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
- wanilia do smaku
- ew. szczypta soli
Zdrowy, bogaty w białko niskokaloryczny deser o smaku sernika malinowego;) Bez dodatku cukru i oleju.
Wykonanie:
- Pestki słonecznika lub nerkowce zalewam wodą na noc (lub wrzątkiem na pół godziny)
- Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję maliny (kilka możecie zostawić do ozdoby), odsączone pestki lub orzechy, jogurt, wanilię i słodzę do smaku.
- Blenduję na gładką masę i przekładam do słoiczków lub miseczek.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy