Dietetyczne, wegańskie serniczki malinowe

  • 5 min
  • 7 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • jogurt roślinny naturalny 1 opakowanie (ok. 160 g)
  • maliny (świeże lub mrożone) 1 szklanka (250 ml)
  • pestki słonecznika lub orzechy nerkowca 2 łyżki
  • ksylitol/erytrol (ew. cukier) do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • wanilia do smaku
  • ew. szczypta soli

Zdrowy, bogaty w białko niskokaloryczny deser o smaku sernika malinowego;) Bez dodatku cukru i oleju.

Wykonanie:

  1. Pestki słonecznika lub nerkowce zalewam wodą na noc (lub wrzątkiem na pół godziny)
  2. Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
  3. Dodaję maliny (kilka możecie zostawić do ozdoby), odsączone pestki lub orzechy, jogurt, wanilię i słodzę do smaku.
  4. Blenduję na gładką masę i przekładam do słoiczków lub miseczek.
  5. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj