Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
- erytrol/ksylitol (ew. cukier) 1/2 szklanki (125 ml)
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- roślinny jogurt naturalny (u mnie sojowy) 1/3 szklanki
- wanilia w paście, ekstrakcie lub cukrze do smaku
Wegański biszkopt w wersji light, czyli biszkopt bez jajek, bez mleka, bez oleju i bez cukru;) Świetna baza do lekkich dietetycznych ciast z galaretką i owocami lub z kremem na bazie kaszy jaglanej (jak ten), ryżu (jak ten), mleka kokosowego (jak ten) lub awokado i banana (jak ten).
Wykonanie:
- Przygotowuję dwie miski.
- Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i jogurt. Mieszam.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i erytrol lub ksylitol. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
- Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wcześniej go pognieść i rozprostować), na tyle dużej żeby masa miała nie więcej niż 2 cm.
- Piekę około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- Biszkopt kroję po wystygnięciu.
- Jeżeli chcę przygotować większy tort z podwójnej ilości składników lub wyższy w mniejszej tortownicy, piekę blaty w dwóch tortownicach lub na dwa razy. Jeżeli nalejecie zbyt dużo masy do formy, biszkopt może „klapnąć”. Tak to już z biszkoptami bywa…;)
Smacznego!
Świetny przepis, już od dawna szukałam jakiegoś ciasta pod bazę do tortów i ciast bez oleju, ale zastanawiam się czy mogę użyć mleka owsianego lub ryżowego?
Ja zawsze piekę na sojowym… ale możesz spróbować…
Niezły… ale zakalec.
Niestety.
buuuu
Przy następnych przepisach proponuję dodać zdjęcia mas 🙂
Dziś zrobiłam ale z mleka sojowego czekoladowego i zamiast jogurtu roślinnego użyłam zwykły bo innego nie miałam pod ręką