Dietetyczny kalafior ze szpinakiem

  • 15 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • kalafior 1 główka
  • szpinak mrożony 1 opakowanie (ok. 450 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • ostra papryka do smaku

Lekkie danie na post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej i oczywiście nie tylko:)

Wykonanie:

  1. Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję na parze, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
  2. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj sprawdź, dlaczego to jest ważne).
  3. Szpinak rozmrażam, umieszczam w garnuszku i gotuję przez kilka minut z dodatkiem przypraw. Jeśli nie jesteście na poście dr Dąbrowskiej, możecie dodać podsmażoną cebulkę i ewentualnie 2 łyżki płatków drożdżowych.
  4. Przed końcem gotowania dodaję czosnek.
  5. Kalafiora mieszam ze szpinakiem.
  6. Jeśli nie jesteście na poście, możecie dodać makaron i wymieszać wszystko razem.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj