Składniki:
- kalafior 1 główka
- szpinak mrożony 1 opakowanie (ok. 450 g)
- czosnek 2 ząbki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- sól do smaku
- ostra papryka do smaku
Lekkie danie na post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej i oczywiście nie tylko:)
Wykonanie:
- Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję na parze, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
- Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj sprawdź, dlaczego to jest ważne).
- Szpinak rozmrażam, umieszczam w garnuszku i gotuję przez kilka minut z dodatkiem przypraw. Jeśli nie jesteście na poście dr Dąbrowskiej, możecie dodać podsmażoną cebulkę i ewentualnie 2 łyżki płatków drożdżowych.
- Przed końcem gotowania dodaję czosnek.
- Kalafiora mieszam ze szpinakiem.
- Jeśli nie jesteście na poście, możecie dodać makaron i wymieszać wszystko razem.
Smacznego!
Brak komentarzy