Składniki:
- włoszczyzna 1 peczek
- cebula 1 sztuka
- kapusta biała 1/2 średniej główki
- kapusta kiszona 500 g
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- majeranek suszony 1 łyżka
- ew. kminek w ziarenkach lub mielony 1 łyżeczka
- kurkuma pół łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Lekki kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty na post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej oraz jako dietetyczny posiłek.
Wykonanie:
- Włoszczyznę i cebulę kroję i umieszczam w garnku.
- Dodaję poszatkowaną białą kapustę, przyprawy (poza majerankiem) i zalewam wodą (ok. 2 cm. nad poziom warzyw).
- Gotuję, aż kapusta będzie miękka (około 20 minut).
- Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną i gotuję, aż będzie miękka.
- Majeranek ucieram w dłoniach i dodaję do zupy.
- Jeśli nie jesteście na poście warzywno-owocowym, możecie dodać do zupy łyżkę oliwy z oliwek.
Smacznego!
Brak komentarzy