Domowa granola śniadaniowa

  • 25 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 1 blachę granoli:

  • płatki owsiane 2 szklanki (po 250 ml)
  • mieszanka orzechów i pestek 2 szklanki (po 250 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) 2 łyżki
  • syrop klonowy/z agawy/melasa 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • sól 1/4 łyżeczki

Prosty przepis na domową granolę idealną jako dodatek do roślinnego jogurtu lub mleka. Zabieramy ją w słoiczku do pracy na drugie śniadanie, a dzieci wyjadają samą;)

Domowa granola śniadaniowa

Domowa granola śniadaniowa

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam.
  2. Przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w 180 stopni. W międzyczasie mieszam granolę 2 razy.
  3. Wyjmuję z piekarnika i studzę.
  4. Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku.
  5. Podaję z roślinnym mlekiem lub jogurtem i świeżymi owocami.
  6. Spróbujcie z domowym jogurtem kokosowym.

Smacznego!

Domowa granola śniadaniowa

Domowa granola śniadaniowa

Domowa granola śniadaniowa

Domowa granola śniadaniowa

Domowa granola śniadaniowa

Domowa granola śniadaniowa