Składniki na 1 blachę granoli:
- płatki owsiane 2 szklanki (po 250 ml)
- mieszanka orzechów i pestek 2 szklanki (po 250 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) 2 łyżki
- syrop klonowy/z agawy/melasa 3 łyżki
- cynamon 1 łyżeczka
- sól 1/4 łyżeczki
Prosty przepis na domową granolę idealną jako dodatek do roślinnego jogurtu lub mleka. Zabieramy ją w słoiczku do pracy na drugie śniadanie, a dzieci wyjadają samą;)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam.
- Przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w 180 stopni. W międzyczasie mieszam granolę 2 razy.
- Wyjmuję z piekarnika i studzę.
- Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Podaję z roślinnym mlekiem lub jogurtem i świeżymi owocami.
- Spróbujcie z domowym jogurtem kokosowym.
Smacznego!
Wygląda zachęcająco 🙂 A ostatnio chodziła za mną taka domowa granola 😉