Składniki na 2 litry:
- starter do kombuchy (SCOBY w zalewie) 1 grzybek
- czarna herbata liściasta 2 łyżeczki
- cukier biały/trzcinowy 1 filiżanka (200 ml)
- wrzątek 2 litry
Kombucha, czyli fermentowana, probiotyczna herbata to pyszny i zdrowy napój, który można przygotować samodzielnie. Potrzebować będziemy w tym celu tzw. grzybka herbacianego, czyli SCOBY.
Wykonanie:
- Zagotowuję wodę.
- Do 2-litrowego dzbanka wsypuję herbatę, zalewam wrzątkiem i zaparzam. Dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści.
- Nie martw się ilością cukru, zostanie on zjedzony przez SCOBY;)
- Zaparzoną herbatę przelewam do dużego 2-litrowego słoja i pozostawiam do ostygnięcia (słoik musi być wyparzony).
- Po ostygnięciu wlewam starter grzyba SCOBY razem z zalewą.
- Słoik przykrywam czysta ściereczką i zabezpieczam gumką.
- Słoik odstawiam w ciepłe, zacienione miejsce i pozostawiam w spokoju na kilka dni.
- Po 5-10 dniach kombucha powinna być gotowa (im cieplej, tym szybciej nastąpi fermentacja).
- Na górze powinna wytworzyć się cienka warstwa nowego grzybka. Grzybek matka prawdopodobnie opadnie na dół.
- Nowy grzybek przekładam do słoika i zalewam kombuchą. Zakręcam i wstawiam do lodówki.
- Kombuchę zlewam do dzbanka lub butelki i wstawiam do lodówki. Proces fermentacji się zatrzyma, a kombucha jest gotowa do picia.
- Grzybka matkę też przekładam do słoiczka, zalewam kombuchą, zakręcam i wstawiam do lodówki.
- W każdej chwili można powtórzyć opisany proces i zrobić nową partię kombuchy.
Smacznego!
Brak komentarzy