Domowa kombucha

  • 10 min
  • 4 składniki

Składniki na 2 litry:

  • starter do kombuchy (SCOBY w zalewie) 1 grzybek
  • czarna herbata liściasta 2 łyżeczki
  • cukier biały/trzcinowy 1 filiżanka (200 ml)
  • wrzątek 2 litry

Kombucha, czyli fermentowana, probiotyczna herbata to pyszny i zdrowy napój, który można przygotować samodzielnie. Potrzebować będziemy w tym celu tzw. grzybka herbacianego, czyli SCOBY.

Domowa kombucha

Domowa kombucha

Wykonanie:

  1. Zagotowuję wodę.
  2. Do 2-litrowego dzbanka wsypuję herbatę, zalewam wrzątkiem i zaparzam. Dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści.
  3. Nie martw się ilością cukru, zostanie on zjedzony przez SCOBY;)
  4. Zaparzoną herbatę przelewam do dużego 2-litrowego słoja i pozostawiam do ostygnięcia (słoik musi być wyparzony).
  5. Po ostygnięciu wlewam starter grzyba SCOBY razem z zalewą.
  6. Słoik przykrywam czysta ściereczką i zabezpieczam gumką.
  7. Słoik odstawiam w ciepłe, zacienione miejsce i pozostawiam w spokoju na kilka dni.
  8. Po 5-10 dniach kombucha powinna być gotowa (im cieplej, tym szybciej nastąpi fermentacja).
  9. Na górze powinna wytworzyć się cienka warstwa nowego grzybka. Grzybek matka prawdopodobnie opadnie na dół.
  10. Nowy grzybek przekładam do słoika i zalewam kombuchą. Zakręcam i wstawiam do lodówki.
  11. Kombuchę zlewam do dzbanka lub butelki i wstawiam do lodówki. Proces fermentacji się zatrzyma, a kombucha jest gotowa do picia.
  12. Grzybka matkę też przekładam do słoiczka, zalewam kombuchą, zakręcam i wstawiam do lodówki.
  13. W każdej chwili można powtórzyć opisany proces i zrobić nową partię kombuchy.

Smacznego!

Domowa kombucha

Domowa kombucha

Domowa kombucha

Domowa kombucha

Domowa kombucha

Domowa kombucha

Brak komentarzy

Skomentuj