Domowa nalewka wiśniowa

  • 15 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • wiśnie świeże lub mrożone 1 kilogram
  • wódka 0,7 litra
  • cukier (u mnie trzcinowy) pół kilograma

Pyszna, domowa nalewka z wiśni. Nie za mocna, nie za słodka, bardzo aromatyczna – taka jak lubię:)

wiśniówka

Domowa nalewka wiśniowa

Wykonanie:

  1. Wiśnie dokładnie myję, dzielę na połówki i usuwam pestki (Możecie też użyć mrożonych wiśni).
  2. Umieszczam je w dużym słoju i zalewam wódką.
  3. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu mieszam.
  4. Po upływie miesiąca zlewam alkohol, a owoce zasypuję cukrem i odstawiam na dwa tygodnie. Mieszam od czasu do czasu.
  5. Po upływie dwóch tygodni wiśnie dokładnie odciskam, a sok mieszam z odlanym wcześniej alkoholem.
  6. Nalewkę przefiltrowuję przez gazę albo drobne sitko.
  7. Nalewkę przelewam do butelek i odstawiam na około trzy miesiące w chłodne miejsce.
  8. Wiśnie wykorzystuję do ciast i deserów.

Smacznego!

domowa wiśniówka

Domowa nalewka wiśniowa

wiśniowa nalewka

Domowa nalewka wiśniowa

nalewka z wiśniami

Domowa nalewka wiśniowa

Brak komentarzy

Skomentuj