Składniki:
- wiśnie świeże lub mrożone 1 kilogram
- wódka 0,7 litra
- cukier (u mnie trzcinowy) pół kilograma
Pyszna, domowa nalewka z wiśni. Nie za mocna, nie za słodka, bardzo aromatyczna – taka jak lubię:)
Wykonanie:
- Wiśnie dokładnie myję, dzielę na połówki i usuwam pestki (Możecie też użyć mrożonych wiśni).
- Umieszczam je w dużym słoju i zalewam wódką.
- Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu mieszam.
- Po upływie miesiąca zlewam alkohol, a owoce zasypuję cukrem i odstawiam na dwa tygodnie. Mieszam od czasu do czasu.
- Po upływie dwóch tygodni wiśnie dokładnie odciskam, a sok mieszam z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przefiltrowuję przez gazę albo drobne sitko.
- Nalewkę przelewam do butelek i odstawiam na około trzy miesiące w chłodne miejsce.
- Wiśnie wykorzystuję do ciast i deserów.
Smacznego!
Brak komentarzy