Składniki:
- cynamon mielony (możecie użyć kory) 4 łyżki
- imbir mielony 2 łyżki
- goździki 2 łyżki
- kardamon w łupinach 3 łyżki
- gałka muszkatołowa mielona (możecie użyć całego ziarna) 1 łyżka
- ziele angielskie 1 łyżka
- kolendra w ziarnach 1 łyżka
- gwiazdki anyżu 3 sztuki
- pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
Kupne przyprawy piernikowe często pełne są wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Plusem domowej mieszanki jest nie tylko bardziej intensywny aromat, ale też to, że możecie przygotować ją według własnych upodobań i dowolnie modyfikować proporcje. Ja bardzo lubię przyprawy korzenne i używam tej mieszanki nie tylko w okresie świątecznym i nie tylko do pierników. Dodaję ją do budyniu jaglanego, ciasteczek, ciast, kremów i koktajli czekoladowych. Warto pamiętać, że taka mieszanka ma właściwości rozgrzewające, ułatwiające trawienie i antybakteryjne.
Wykonanie:
- Z kardamonu i anyżu wyłuskuję nasiona i umieszczam je w blenderze wysokoobrotowym (ja używam tego) lub młynku do kawy.
- Dodaję goździki, pieprz, kolendrę i ziele angielskie. Blenduję lub mielę razem.
- Dodaję imbir, cynamon i gałkę muszkatołową.
- Mieszam dokładnie.
- Przechowuję w szczelnym słoiczku.
Smacznego!
Brak komentarzy