Domowa szczawiowa ze świeżego szczawiu

  • 40 min
  • 12 składników
67%

Składniki na średni garnek:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • świeży szczaw 2 pęczki
  • śmietanka sojowa lub inna roślinna 1 filiżanka (200 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • czarna sól kala namak do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier szczypta do smaku
  • ew. młode ziemniaki gotowane w mundurkach do podania

Prawdziwa szczawiówka zrobiona z liści szczawiu, w roślinnej wersji oczywiście;) Zaciągnięta śmietanką roślinną, z wkładką z „jajecznego” tofu.

Wykonanie:

  1. W garnku umieszczam obraną włoszczyznę (poza porem), dodaję liście laurowe, sos sojowy, zalewam 2 litrami wody i gotuję na małym ogniu przez min. 30 minut.
  2. Szczaw dokładnie myję, odkrawam ogonki, liście szatkuję.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojonego pora i czosnek, podsmażam. Następnie dodaję liście szczawiu, podsmażam, a następnie duszę przez chwilę.
  4. Z garnka wyjmuję warzywa i liście laurowe (warzywa możecie wykorzystać do sałatki, pasztetu, kotletów).
  5. Dodaję podsmażone liście szczawiu i gotuję w bulionie przez kilka minut.
  6. Do śmietanki roślinnej dodaję po łyżce gorącej zupy, żeby ją zahartować, a następnie wlewam śmietankę do garnka i zagotowuję.
  7. Zupę doprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru, a następnie blenduję.
  8. Tofu kroję w kosteczkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni. Następnie posypuję solą kala namak i mieszczam.
  9. Szczawiową na talerzach posypuję usmażonym tofu i świeżo mielonym pieprzem. Możecie też wzbogacić ją o młode ziemniaki i koperek.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj