Domowe batoniki owsiane

  • 35 min
  • 7 składników
94%

Składniki na formę 22 x 22 cm:

  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • płatki owsiane górskie ok. 2 szklanki (po 250 ml)
  • suszona żurawina lub rodzynki duża garść
  • masło orzechowe 2 czubate łyżki
  • syrop daktylowy/klonowy/melasa 4 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ew. sól 1/4 łyżeczki

Zdrowe batoniki na bazie płatków owsianych i bananów. Fajne jako energetyczna przekąska na wynos albo na szybkie śniadanie w towarzystwie kubka ciepłego mleka roślinnego.

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Wykonanie:

  1. Banany blenduję na mus lub dokładnie rozgniatam widelcem.
  2. Dodaję masło orzechowe, syrop daktylowy, cynamon, sól i mieszam.
  3. Dodaję płatki owsiane, żurawinę i mieszam dokładnie.
  4. Przekładam do formy (u mnie 22 na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównuję wilgotną dłonią.
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę przez około 20 minut.
  6. Po wystygnięciu kroję na prostokąty lub kwadraty.
  7. Spróbujcie też Nugatowych batoników CRUNCHY z 4 składników😉

Smacznego!

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

19 komentarzy

  1. Zrobiłam je ze względu na skład i nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre! Jestem naprawdę miło zaskoczona, spodziewałam się zwykłego muesli, a wyszły naprawdę super batoniki. Dzięki!

  2. Dzień dobry, czy po wystygnięciu batoniki można łatwo pokroić? W sensie czy będą wystarczająco twarde? Próbowałem już kilka przepisów i za każdym razem wszystko się rozsypało i nici z batoników. Pozdrawiam

    • tak, ale platki lekko sie sypia po bokach, jesli zalezy Ci na bardziej zwartch batonikach to polecam dodac nasiona chia i olej kokosowy dodatkowo:)

  3. Smakowicie wyglądają te batoniki. Czy one muszą być przechowywane w lodówce? Czy przetrwają w plecaku na jednodniowej wycieczce? Chętnie bym je zrobiła zamiast sklepowych słodyczy na szlak 🙂
    Pozdrawiam 🙂 Joanna

Skomentuj