Domowe batoniki owsiane

  • 35 min
  • 7 składników
100%

Składniki na formę 22 x 22 cm:

  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • płatki owsiane górskie ok. 2 szklanki (po 250 ml)
  • suszona żurawina lub rodzynki duża garść
  • masło orzechowe 2 czubate łyżki
  • syrop daktylowy/klonowy/melasa 4 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ew. sól 1/4 łyżeczki

Zdrowe batoniki na bazie płatków owsianych i bananów. Fajne jako energetyczna przekąska na wynos albo na szybkie śniadanie w towarzystwie kubka ciepłego mleka roślinnego.

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Wykonanie:

  1. Banany blenduję na mus lub dokładnie rozgniatam widelcem.
  2. Dodaję masło orzechowe, syrop daktylowy, cynamon, sól i mieszam.
  3. Dodaję płatki owsiane, żurawinę i mieszam dokładnie.
  4. Przekładam do formy (u mnie 22 na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównuję wilgotną dłonią.
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę przez około 20 minut.
  6. Po wystygnięciu kroję na prostokąty lub kwadraty.
  7. Spróbujcie też Nugatowych batoników CRUNCHY z 4 składników😉

Smacznego!

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane