Składniki na 8 chlebków:
- mąka pszenna chlebowa 4 szklanki (po 250 ml)
- naturalny jogurt roślinny 3/4 szklanki
- olej lub oliwa 1/4 szklanki + do smażenia
- ciepła woda 1/2 szklanki
- cukier 2 łyżeczki
- drożdże aktywne suszone 1 łyżka
- sól 1,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
Te pyszne, pyszyste chlebki naan mój mąż robi na podstawie przepisu Richy Hingle. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto go poświęcić!:)
Wykonanie:
- W dużej misce mieszamy ciepłą wodę z cukrem. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce.
- W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
- Do miski z drożdżami wsypujemy 3 i 1/2 szklanki zmieszanej mąki, wlewamy do niej 3 łyżki oleju i jogurt. Mieszamy dokładnie.
- Partiami dodajemy resztę zmieszanej mąki i zagniatamy ciasto przez 2-4 minuty.
- Ciasto obtaczamy w łyżce oleju, przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na 1,5 godziny, żeby urosło.
- Następnie ugniatamy przez kilka sekund w razie konieczności dodając odrobinę mąki.
- dzielimy ciasto na 8 równych części i formujemy kulki, które obtaczamy w mące i przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Z każdej kulki formujemy w dłoniach owalny placek (ok. 20 cm), nie przyciskając ciasta zbyt mocno, żeby nie pozbawić go powietrza.
- Dużą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu z niewielką ilością oleju.
- Po kolei smażymy placki. Każdy kładziemy na patelnię i pieczemy pod przykryciem przez 2-3 minuty (aż zacznie pęcznieć), przewracamy go na druga stronę i pieczemy jeszcze minutę.
- Gotowe chlebki przekładamy na talerz i przykrywamy ściereczką.
- Jeśli chcecie przechować chlebki dłużej, należy je ostudzić i włożyć do szczelnego woreczka. W temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez 2 dni, a w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy