Składniki na kilka lodów:
- mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
- wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
- cukier puder/zmielony ksylitol lub erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Domowe lody kokosowe na patyku w czekoladowej polewie. Do ich przygotowania wystarczą 4 składniki;)

Domowe lody Bounty
Wykonanie:
- Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Gęste części mleka kokosowego przekładam do miski i ubijam mikserem przez chwilę (tak jak tutaj).
- Dodaję wiórki kokosowe, słodzę do smaku i mieszam.
- Masę nakładam do pojemniczków na lody na patyku i zamrażam, aż lody zamarzną (u mnie ok. 3 godziny).
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Lody wyjmuję z pojemniczków i przy pomocy łyżki smaruję czekoladą. Czekolada po chwili zastygnie.
Smacznego!

Domowe lody Bounty

Domowe lody Bounty

Domowe lody Bounty
Lody wyglądają idealnie!
hejo,
czym można zastąpić czekoladę, jestem na paleo (niestety) i w sumie wszystko się zgadza, cukier zastąpię daktylami ale nie wiem czy można jakąś inną polewę zrobić.. :)?
Czyli kakao odpada tak? a karob? Polewa z karobu?
Mleko kokosowe takie z kartonu czy to gęste z puszki?
gęste:)
Mieszkam we Włoszech i mialam problem znaleźć ale udało się. 60% może być do lodów? Dzięki za odpowiedz :).
A ja zapytam o foremki do lodów. Jakich używasz? Mam z Ikei, ale są takie malutkie 😀
te są z internetu sprzed kilku lat…
Smak ekstra, dziękuję ale polewy wyszło dużo za mało. Użyłam czekolady 70% i była bardzo gęsta. Może kwestia wyboru czekolady? Pięknie proszę o jakąś podpowiedź, co z tym fantem 🙂
w takim razie nastepnym razem roztopiłabym 2 czekolady;)