Składniki:
- orzechy nerkowca 2 szklanki (po 250 ml)
Domowe masło orzechowe z nerkowców. Ja nie dodaję do niego soli, cukru ani innych dodatków. Lubię, kiedy jest neutralne w smaku i pasuje zarówno do wytrawnych kanapek (np. z pomidorem, solą i świeżo mielonym pieprzem) jak i do słodkich (np. z tym dżemem).
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca umieszczam w blenderze kielichowym o dużej mocy (ja używam tego).
- Blenduję. Orzechy najpierw zamienią się w proszek, a potem zacznie powstawać z nich masło.
- W razie konieczności zatrzymuję blender, żeby przemieszać masło.
- Przekładam masło do słoiczka (z podanej ilości orzechów wyszła około szklanka masła) i przechowuję w temperaturze pokojowej.
- Jeżeli chcecie, orzechy przed zblendowaniem możecie uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Masło będzie miało zupełnie inny smak.
Smacznego!
Jak długo można przechowywać takie masło?
nie testowałam zbyt długo, ale myślę, że długo, tak jak masła orzechowe
Najładniejsze i najsłodsze te małe rączki.
😉
Ja właśnie zrobiłam porcję, tyle, że z dodatkiem oleju rzepakowego (z małej, nieprzemysłowej tłoczni – obłęd!), bo orzechowy piasek kleił się do ścianek kielicha i nie chciał rozdrabniać dalej. Wyszło przepyszne smarowidło! Mój syn, pseudonim „Nie lubię” sam poprosił, by mu nałożyć na bułkę 🧡
och!:)))
Ja dodałam za to olej sezamowy, odrobinę soli i odrobinę cukru, obłęd, smakuje jak chałwa 🙂
super!:)