Składniki:
- papier ryżowy kilka arkuszy
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
- sól do posypania
- ew. wędzona papryka do posypania
Domowe „chipsy” z papieru ryżowego. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Fajne jako samodzielna przekąska albo dodatek do azjatyckiego dania. Możecie posypać je solą albo ulubioną przyprawą. Polecam wędzoną paprykę:)
Wykonanie:
- Papier ryżowy tnę nożyczkami na kawałki (u mnie trójkąty).
- Na patelni rozgrzewam olej (na wysokość ok. pół centymetra).
- Na rozgrzany olej wrzucam kawałki papieru ryżowego.
- Po chwili, gdy papier się pofałduję i zrobi się biały, zdejmuję prażynki na talerz wyłożony papierem i na patelnię nakładam kolejną partię.
- Posypuję solą lub solą i wędzoną papryką.
Smacznego!
Wowwww, ale czad! Robię na sylwestra!
🙂
Super pomysł, nie wpadłabym żeby smażyć papier ryżowy w ten sposób!
Można też usmażyć tak makaron ryżowy, powstanie fajna pajęczyna – dodatek do dań azjatyckich:)
Ale pomysł!!! jak tylko mi taki papier ryżowy wpadnie w ręce to robię
Super pomysł, tylko mam pytanie czy można zastąpic olej rzepakowy, którego w ogóle nie używam, na masło klarowane?
no jasne:)
Szkoda, że nie ma opcji zapisania przepisu w pdf i wydrukowania
jest taka opcja:)
Robiłam takie w maju, są fajne ale od razu do zjedzenia bo niestety chłoną dużo tłuszczu i jak poleżą to czuć to 🙁
http://zakreconywegeobiad.pl/domowe-prazynki/
właśnie u nas zniknęły od razu, więc nawet nie testowaliśmy takich, które poleżały;)
Wow! Super pomysł. Kilkanaście miesięcy temu kupiłam papier ryżowy, ale cały czas czekał na wykorzystanie… W końcu się doczekał! Dziękuję za inspirację!
🙂
A można zrobić je na słodko?np.posypac cukrem pudrem po usmażeniu?
Myślę, że tak:)
Pingback: Karnawałowa przekąska - domowe prażynki z papieru ryżowego -