Składniki na 2 porcje:
- ugotowany ulubiony ryż (u mnie jaśminowy) 1 szklanka (250 ml)
- jabłko 1 sztuka
- cynamon 1 łyżeczka
- śmietanka roślinna (u mnie sojowa) 1 filiżanka (200 ml)
- ew. syrop klonowy do smaku
- sól szczypta
Pytanie do dzieci: Chcecie ryż z jabłkami? Nieeee…. A chcecie domowe RISO? Taaaak! Też tak macie?;)
Wykonanie:
- Do garnuszka przekładam ugotowany ryż.
- Dodaję utarte jabłko, cynamon, śmietankę roślinną i szczyptę soli.
- Gotuję przez chwilę na małym ogniu, aż śmietanka trochę odparuje.
- Przekładam do słoiczków i posypuję cynamonem.
- Podaję na ciepło lub na zimno.
- Słoiczki możecie zakręcić i zabrać na wynos.
- Jeśli macie ochotę, ryż możecie dosłodzić lub polać syropem klonowym.
Smacznego!
Brak komentarzy