Domowe RISO jabłkowo-cynamonowe

  • 10 min
  • 6 składników

Składniki na 2 porcje:

  • ugotowany ulubiony ryż (u mnie jaśminowy) 1 szklanka (250 ml)
  • jabłko 1 sztuka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • śmietanka roślinna (u mnie sojowa) 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. syrop klonowy do smaku
  • sól szczypta

Pytanie do dzieci: Chcecie ryż z jabłkami? Nieeee…. A chcecie domowe RISO? Taaaak! Też tak macie?;)

Domowe BELRISO jabłkowo-cynamonowe

Domowe RISO jabłkowo-cynamonowe

Wykonanie:

  1. Do garnuszka przekładam ugotowany ryż.
  2. Dodaję utarte jabłko, cynamon, śmietankę roślinną i szczyptę soli.
  3. Gotuję przez chwilę na małym ogniu, aż śmietanka trochę odparuje.
  4. Przekładam do słoiczków i posypuję cynamonem.
  5. Podaję na ciepło lub na zimno.
  6. Słoiczki możecie zakręcić i zabrać na wynos.
  7. Jeśli macie ochotę, ryż możecie dosłodzić lub polać syropem klonowym.

Smacznego!

Domowe BELRISO jabłkowo-cynamonowe

Domowe RISO jabłkowo-cynamonowe

Domowe BELRISO jabłkowo-cynamonowe

Domowe RISO jabłkowo-cynamonowe

Brak komentarzy

Skomentuj