Składniki:
- mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
- gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
- kakao 1 łyżka
- cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżka
- mąka kukurydziana 1 czubata łyżka
- dojrzały banan 1 sztuka
- ew. prażone orzeszki ziemne do posypania
- ew. wegańska bita śmietana do podania
Domowy mocno czekoladowy budyń z dodatkiem banana.
Wykonanie:
- Banana kroję w plasterki i wkładam do słoiczków lub miseczek.
- Mleko roślinne wlewam do garnka.
- Dodaję połamaną na kostki czekoladę, słodzę i dodaję kakao.
- Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Zagotowuję i powoli wsypuję mąkę kukurydzianą, mieszając intensywnie, żeby nie powstały grudki.
- Przelewam do naczynek z bananem.
- Budyń możecie posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi lub podać z bitą śmietaną.
Smacznego!
Pierwszy raz piszę taki komentarz i wg mnie jesteście najlepszą kopalnią prostych, wegańskich przepisów.
Super Super Super!!!:))))
Ten przepis jest tak prosty i szybki, że aż trudno uwierzyć, że wychodzi z niego budyń lepszy niż
„z torebki”. Wczoraj zrobiłam go pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona. Zamiast budyniu będę teraz kupować czekoladę i mąkę kukurydzianą ;D
Super:)
Wyglada i brzmi pysznie. Czy można użyć innej mąki? Np z ciecierzycy? 😃
można pokombinować z innymi mąkami;)