Składniki:
- daktyle pół szklanki (125 ml)
- papryka czerwona 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- woda pół słoiczka
- ocet jabłkowy lub winny 2 łyżki
- oregano 1 łyżeczka
- cynamon szczypta
- ew. ostra papryka szczypta
- ew. wędzona papryka pół łyżeczki
- oliwa lub olej 1 łyżeczka
Jako miłośniczka keczupu często robię go w domu, w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. Poniżej przepis na szybki słodko-kwaśny keczup z dodatkiem papryki.
Wykonanie:
- Daktyle, paprykę i cebulę gotuję na parze ok. 10 minut.
- Warzywa i daktyle przekładam do blendera lub malaksera. Dodaję koncentrat, pół słoiczka wody, przyprawy, ocet i olej. Blenduję.
- Spróbujcie do kanapki z kotletem brokułowym:) (przepis tutaj).
Smacznego!
Od jakiegoś czasu już chodzi za mna zrobienie domowego ketchupu… To chyba znak aby się zabrać do pracy 😉 Prezentuje się wybornie <3
Taki prosty przepis, a jakie to musi być smaczne. Spróbuję zrobić na święta 😉
A czy można go pasteryzować? Nada się w słoiki na zimę czy raczej nie?
da się:)
Jak długo można przechowywać ģo w lodówce?
myślę, że kilka dni bez pasteryzowania.