Składniki:
- drożdże 1/3 kostki
- ciepłe mleko roślinne 1 szklanka (+ 2 do budyniu)
- cukier/ksylitol/erytrol 8 łyżek (+ 2 do budyniu)
- mąka pszenna 3 szklanki
- olej 8 łyżek
- ew. kurkuma 1/2 łyżeczki (dla koloru)
- budyń waniliowy 1 opakowanie
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- jabłko 1 sztuka
- cynamon do posypania
Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem. Bardzo prosty przepis na drożdżówkę bez jajek i nabiału. Możecie zrobić ją również w wersji z ulubionymi owocami i kruszonką.
Wykonanie:
- Drożdże kruszę w misce, dodaję łyżkę mąki, łyżkę cukru, szklankę ciepłego mleka roślinnego, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Dodaję olej, kurkumę, resztę cukru/ksylitolu/erytrolu i mąkę. Mieszam dokładnie i przez chwilę wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Przygotowuję budyń na mleku roślinnym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do proszku dodatkowo dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę i wykładam do formy.
- Na wierzch wykładam budyń i pokrojone w księżyce jabłko (wciskając je lekko w ciasto). Posypuję cynamonem.
- Piekę około 40-50 minut w temp. 180 stopni (aż ciasto się zarumieni).
Smacznego!
Na blachę jakiej wielkości jest przepis?;)
Uzylam formy do tarty takiej bialej z Ikei. Jak bede w domu to sprawdzę:)
Idealny przepis, ciasto wyszło przepyszne! Użyłam 1/2 kostki drożdży i upiekłam w blaszce 20×25 cm 🙂
Super:)))
Czy to cudo ma szansę wyjść na mące orkiszowej?
jasne:)
Hej, jeśli piekę z syropem klonowym to ile dodać ? 🙂
tyle ile cukru + dodatkowa łyżka mąki:)