Drożdżówka z budyniem i jabłkami

  • 55 min
  • 10 składników
95%

Składniki:

  • drożdże 1/3 kostki
  • ciepłe mleko roślinne 1 szklanka (+ 2 do budyniu)
  • cukier/ksylitol/erytrol 8 łyżek (+ 2 do budyniu)
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • olej 8 łyżek
  • ew. kurkuma 1/2 łyżeczki (dla koloru)
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jabłko 1 sztuka
  • cynamon do posypania

Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem. Bardzo prosty przepis na drożdżówkę bez jajek i nabiału. Możecie zrobić ją również w wersji z ulubionymi owocami i kruszonką.

DSC_1384_2

Drożdżówka z budyniem i jabłkami

Wykonanie:

  1. Drożdże kruszę w misce, dodaję łyżkę mąki, łyżkę cukru, szklankę ciepłego mleka roślinnego, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Dodaję olej, kurkumę, resztę cukru/ksylitolu/erytrolu i mąkę. Mieszam dokładnie i przez chwilę wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  3. Przygotowuję budyń na mleku roślinnym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do proszku dodatkowo dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę i wykładam do formy.
  5. Na wierzch wykładam budyń i pokrojone w księżyce jabłko (wciskając je lekko w ciasto). Posypuję cynamonem.
  6. Piekę około 40-50 minut w temp. 180 stopni (aż ciasto się zarumieni).

Smacznego!

DSC_1413_2

Drożdżówka z budyniem i jabłkami

DSC_1412_2

Drożdżówka z budyniem i jabłkami

DSC_1437_2

Drożdżówka z budyniem i jabłkami

8 komentarzy

Skomentuj