Dubajska czekolada

  • 30 min
  • 3 składniki
100%

Składniki na dużą czekoladę:

  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • ciasto kataifi 50 g
  • słodzona pasta pistacjowa 1 mały słoiczek (195 g)

HIT Internetu, czyli wiralowa dubajska czekolada w domowej wersji. Do jej przygotowania wystarczą 3 składniki: czekolada, pasta pistacjowa i ciasto kataifi.

Dubajska czekolada

Dubajska czekolada

Wykonanie:

  1. Czekolady łamię na kostki i wkładam do metalowej miski.
  2. Miskę umieszczam nad garnuszkiem z gotującą się wodą i w takiej „kąpieli wodnej” rozpuszczam czekoladę, mieszając.
  3. Formę (ja użyłam szklanego pojemnika na żywność) wykładam folię spożywczą. Przekładam połowę czekolady, rozsmarowując i wkładam pojemnik do lodówki, żeby czekolada zastygła.
  4. Ciasto kataifi drobno siekam i przekładam na dużą patelnię lub woka. Podgrzewam, cały czas mieszając, aż ciasto się zarumieni. Uważaj, żeby ciasto się nie przypaliło.
  5. Do ciasta dodaję pastę pistacjową. Ja użyłam słodkiej pasty Basia Basia, jeśli używacie pasty 100 procent bez cukru, trzeba ja osłodzić i dodać szczyptę soli.
  6. Mieszam ciasto z pastą pistacjową i wykładam na czekoladowy spód. Wyrównuję łyżką.
  7. Jeśli pozostała w misce część czekolady zastygła, ponownie ją podgrzewam, mieszając i wykładam na nadzienie. Wyrównuję łyżką.
  8. Czekoladę wstawiam do lodówki, żeby zastygła.
  9. Wyjmuję z formy i kroję na kawałki ostrym nożem.
  10. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Dubajska czekolada

Dubajska czekolada

Dubajska czekolada

Dubajska czekolada

Dubajska czekolada

Dubajska czekolada

Brak komentarzy

Skomentuj