Składniki na dużą czekoladę:
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- ciasto kataifi 50 g
- słodzona pasta pistacjowa 1 mały słoiczek (195 g)
HIT Internetu, czyli wiralowa dubajska czekolada w domowej wersji. Do jej przygotowania wystarczą 3 składniki: czekolada, pasta pistacjowa i ciasto kataifi.
Wykonanie:
- Czekolady łamię na kostki i wkładam do metalowej miski.
- Miskę umieszczam nad garnuszkiem z gotującą się wodą i w takiej „kąpieli wodnej” rozpuszczam czekoladę, mieszając.
- Formę (ja użyłam szklanego pojemnika na żywność) wykładam folię spożywczą. Przekładam połowę czekolady, rozsmarowując i wkładam pojemnik do lodówki, żeby czekolada zastygła.
- Ciasto kataifi drobno siekam i przekładam na dużą patelnię lub woka. Podgrzewam, cały czas mieszając, aż ciasto się zarumieni. Uważaj, żeby ciasto się nie przypaliło.
- Do ciasta dodaję pastę pistacjową. Ja użyłam słodkiej pasty Basia Basia, jeśli używacie pasty 100 procent bez cukru, trzeba ja osłodzić i dodać szczyptę soli.
- Mieszam ciasto z pastą pistacjową i wykładam na czekoladowy spód. Wyrównuję łyżką.
- Jeśli pozostała w misce część czekolady zastygła, ponownie ją podgrzewam, mieszając i wykładam na nadzienie. Wyrównuję łyżką.
- Czekoladę wstawiam do lodówki, żeby zastygła.
- Wyjmuję z formy i kroję na kawałki ostrym nożem.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy