Dubajski sernik roślinny

  • 30 min
  • 13 składników
100%

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • wegańskie herbatniki lub kruche ciastka 100 g
  • wegańskie masło lub olej kokosowy 100 g
  • ciasto kataifi 200 g
  • krem pistacjowy mały słoiczek (195 g)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • pistacje łuskane garść
  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko sojowe 3 szklanki (po 250 ml) + kilka łyżek
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • roślinny jogurt waniliowy 1 opakowanie (150 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu)
  • wanilia w cukrze/paście/ekstrakcie do smaku
  • ew. brokat spożywczy do posypania

Dubajskie słodycze ostatnimi czasy robią furorę w kulinarnym Internecie. Warto upolować ciasto kataifi, żeby zrobić nie tylko dubajską czekoladę, ale też wegański sernik dubajski. To połączenie kremowej masy z chrupiącym ciastem kataifi i wyrazistym smakiem pistacji.

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą (aż będzie czysta), żeby pozbyć się goryczki.
  2. Do kaszy wlewam 3 szklanki mleka sojowego i gotuję na małym ogniu około 20 minut (aż kasza się rozgotuje i wchłonie mleko.
  3. W międzyczasie ciasto kataifi drobno siekam i przekładam na dużą patelnię lub woka. Podgrzewam, cały czas mieszając, aż ciasto się zarumieni. Uważaj, żeby ciasto się nie przypaliło. Podsmażone ciasto zdejmuję z palnika i dzielę na dwie części.
  4. Ciasteczka łamię na kawałki i umieszczam w malakserze z ostrzem S. Dodaję połowę ciasta kataifi i roślinne masło lub olej kokosowy. Miksuję razem, aż powstanie plastyczna masa.
  5. Masę wykładam na spód tortownicy. Wyrównuję łyżką.
  6. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodaję pokrojoną kostkę tofu, jogurt waniliowy, wanilię i erytrol. Blenduję dokładnie na gorąco (ja używam tego blendera wysokoobrotowego).
  7. Masę wykładam na przygotowany spód.
  8. Do drugiej połowy ciasta dodaję pastę pistacjową. Ja użyłam słodkiej pasty Basia Basia, jeśli używacie pasty 100 procent bez cukru, trzeba ją osłodzić i dodać szczyptę soli.
  9. Mieszam ciasto z pastą pistacjową i wykładam na masę. Wyrównuję łyżką.
  10. Czekoladę łamię na kostki i wkładam do metalowej miski.
  11. Miskę umieszczam nad garnuszkiem z gotującą się wodą i w takiej „kąpieli wodnej” rozpuszczam czekoladę, mieszając. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego i mieszam dokładnie.
  12. Czekoladę wylewam na masę pistacjową.
  13. Pistacje kroję na kawałki i posypuję nimi ciasto.
  14. Sernik dekoruję brokatem spożywczym.
  15. Wstawiam na noc do lodówki.
  16. Kroję, gdy stężeje.

Smacznego!

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

Dubajski sernik roślinny

1 Komentarz

  1. Zrobiłam i wyszedł WSPANIALE!!! A nawet nie użyłam ciasta kataifi, bo trochę drogie i nie chciało mi się zamawiać, więc podmieniłam na cieniutko pokrojone filo i też daje radę ❤️

Skomentuj