Dubajski SNICKERS

  • 25 min
  • 5 składników
0%

Składniki na kilka porcji:

  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • ciasto kataifi 50 gramów
  • masło orzechowe crunchy 100% 200 g
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • sól 1/4 łyżeczki

Inspirowany dubajską czekoladą batonik a’la Snickers z masłem orzechowym i chrupiącym ciastem kataifi.

Dubajski SNICKERS

Dubajski SNICKERS

Wykonanie:

  1. Czekolady łamię na kostki i wkładam do metalowej miski.
  2. Miskę umieszczam nad garnuszkiem z gotującą się wodą i w takiej „kąpieli wodnej” rozpuszczam czekoladę, mieszając.
  3. Formę (ja użyłam szklanego pojemnika na żywność) wykładam folię spożywczą. Przekładam połowę czekolady, rozsmarowując i wkładam pojemnik do lodówki, żeby czekolada zastygła.
  4. Ciasto kataifi drobno siekam i przekładam na dużą patelnię lub woka. Podgrzewam, cały czas mieszając, aż ciasto się zarumieni. Uważaj, żeby ciasto się nie przypaliło.
  5. Do ciasta dodaję masło orzechowe, sól i słodzidło do smaku.
  6. Mieszam składniki, aż się połączą i wykładam na czekoladowy spód. Wyrównuję łyżką.
  7. Jeśli pozostała w misce część czekolady zastygła, ponownie ją podgrzewam, mieszając i wykładam na nadzienie. Wyrównuję łyżką.
  8. Formę wstawiam do lodówki na kilka godzin.
  9. Wyjmuję z formy i kroję na kawałki ostrym nożem.
  10. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Dubajski SNICKERS

Dubajski SNICKERS

Dubajski SNICKERS

Dubajski SNICKERS

Dubajski SNICKERS

Dubajski SNICKERS

Brak komentarzy

Skomentuj