Składniki na kilka porcji:
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- ciasto kataifi 50 gramów
- masło orzechowe crunchy 100% 200 g
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
- sól 1/4 łyżeczki
Inspirowany dubajską czekoladą batonik a’la Snickers z masłem orzechowym i chrupiącym ciastem kataifi.
Wykonanie:
- Czekolady łamię na kostki i wkładam do metalowej miski.
- Miskę umieszczam nad garnuszkiem z gotującą się wodą i w takiej „kąpieli wodnej” rozpuszczam czekoladę, mieszając.
- Formę (ja użyłam szklanego pojemnika na żywność) wykładam folię spożywczą. Przekładam połowę czekolady, rozsmarowując i wkładam pojemnik do lodówki, żeby czekolada zastygła.
- Ciasto kataifi drobno siekam i przekładam na dużą patelnię lub woka. Podgrzewam, cały czas mieszając, aż ciasto się zarumieni. Uważaj, żeby ciasto się nie przypaliło.
- Do ciasta dodaję masło orzechowe, sól i słodzidło do smaku.
- Mieszam składniki, aż się połączą i wykładam na czekoladowy spód. Wyrównuję łyżką.
- Jeśli pozostała w misce część czekolady zastygła, ponownie ją podgrzewam, mieszając i wykładam na nadzienie. Wyrównuję łyżką.
- Formę wstawiam do lodówki na kilka godzin.
- Wyjmuję z formy i kroję na kawałki ostrym nożem.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy