Składniki:
- soczewica zielona 1 szklanka
- woda 2,5 szklanki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- olej 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- kumin mielony 1 łyżeczka
- rajmah masala 1 łyżka
- garam masala 1 łyżka
Duszone bataty z ryżem kokosowym to jedno z moich ulubionych aromatycznych i słodkich dań. Przepis znajdziesz tutaj. Tym razem dodatkowo z dalem z soczewicy, który przełamuje smak i dodaje pikanterii.
Wykonanie:
- Soczewice zalewam na noc wodą.
- Opłukuję i gotuję do miękkości (około 30 minut)
- Dodaję koncentrat pomidorowy, olej, przyprawy i wyciśnięty ząbek czosnku i gotuję jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Wczesniej zrobilam zupe ogorkowa bez ogorkow i corka powiedziala, ze to najlepsza zupa ogorkowa jaka jadla, a przed chwila skonczylam gotowac duszone bataty…… i danie smakuje nie tylko corkom, ale i wnukom. Z pewnoscia bede tu czesciej zagladac i szukac inspiracji. Dziekuje za pomysly na fajne i zdrowe jedzenie. Pozdrawiam.
Cieszę się baaardzo:)