Składniki:
- ryż biały 1 szklanka (250 ml)
- woda 2,5 szklanki (po 250 ml)
- wiórki kokosowe (u mnie bez konserwantów) 1/2 szklanki (125 ml)
- sól szczypta
- bataty 4 sztuki
- cebula 2 sztuki
- olej ok. 3 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry 1 łyżka
- tandori masala (lub inna mieszanka) 1 łyżka
- sos sojowy ok. 3 łyżki
Szybkie danie, idealne gdy macie ochotę na coś aromatycznego, rozgrzewającego, wytrawnego ale na słodko… Zobaczcie też w wersji dla maluchów (tutaj).
Wykonanie:
- Ryż razem z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli gotuję do miękkości w 2,5 szkl. wody (ok. 20 minut)
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojone w kostkę bataty, podlewam odrobiną wody i sosu sojowego, posypuję przyprawami.
- Przykrywam i duszę około 20 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
- Pod koniec gotowania dodaję wyciśnięty ząbek czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
Smacznego!
Świetne danie, dzięki za przepis:)
🙂