Duszone liście po grecku

  • 20 min
  • 7 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • liście z jednego kalafiora
  • liście z jednej kalarepy
  • liście z pęczka rzodkiewki
  • oliwa z oliwek do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku

Liście duszone po grecku inspirowane HORTĄ, czyli greckim daniem z dziko rosnącej zieleniny. U mnie na bazie liści kalarepy, kalafiora i rzodkiewki. Jest pyszna jako samodzielna przystawka, wymieszana z makaronem, z ziemniakami w mundurkach albo ze świeżym pieczywem.

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku

Wykonanie:

  1. Liście dokładnie myję i kroję (niezbyt drobno).
  2. Umieszczam je na patelni lub w garnku, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż liście zmiękną.
  3. Pod koniec polewam oliwą, sokiem z cytryny, doprawiam czosnkiem, solą i pieprze.

Smacznego!

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku