Składniki na 2 porcje:
- liście z jednego kalafiora
- liście z jednej kalarepy
- liście z pęczka rzodkiewki
- oliwa z oliwek do smaku
- sok z jednej cytryny
- czosnek 1-2 ząbki
- sól, pieprz do smaku
Liście duszone po grecku inspirowane HORTĄ, czyli greckim daniem z dziko rosnącej zieleniny. U mnie na bazie liści kalarepy, kalafiora i rzodkiewki. Jest pyszna jako samodzielna przystawka, wymieszana z makaronem, z ziemniakami w mundurkach albo ze świeżym pieczywem.

Duszone liście po grecku
Wykonanie:
- Liście dokładnie myję i kroję (niezbyt drobno).
- Umieszczam je na patelni lub w garnku, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż liście zmiękną.
- Pod koniec polewam oliwą, sokiem z cytryny, doprawiam czosnkiem, solą i pieprze.
Smacznego!

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku

Duszone liście po grecku
Brak komentarzy