Dyniowa NUTELLA

  • 10 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 2 słoiki po 250 ml:

  • upieczona dynia hokkaido połowa średniej dyni
  • gorzka czekolada (min. 60%) 1 tabliczka (100 g)
  • masło orzechowe (u mnie z orzechów laskowych) 5 łyżek
  • mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
  • sól szczypta

Domowa, zdrowa, roślinna NUTELLA z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido. Do kanapaek, naleśników, placków, gofrów, deserów.

Dyniowa NUTELLA

Dyniowa NUTELLA

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlewam mleko roślinne.
  2. Dodaję połamaną na kostki czekoladę, masło orzechowe, ulubione słodzidło do smaku i szczyptę soli.
  3. Powoli zagotowuję, aż składniki się połączą.
  4. Masę przelewam do blendera (ja używam wysokoobrotowego).
  5. Dodaję pokrojoną dynię (ja nie obieram).
  6. Blenduję na gładki krem.
  7. Przekładam do słoiczków.
  8. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Dyniowa NUTELLA

Dyniowa NUTELLA

Dyniowa NUTELLA

Dyniowa NUTELLA

6 komentarzy

  1. Zrobiłam ten krem dzisiaj i jest wspaniały. Oczywiści kupiłam zbyt wiele dyni i jak zwykle nie wiedziałam co z nią zrobić. Ten krem to wybawienie. Dziękuję! 😋😋😋

Skomentuj