Składniki na 2 słoiki po 250 ml:
- upieczona dynia hokkaido połowa średniej dyni
- gorzka czekolada (min. 60%) 1 tabliczka (100 g)
- masło orzechowe (u mnie z orzechów laskowych) 5 łyżek
- mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
- sól szczypta
Domowa, zdrowa, roślinna NUTELLA z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido. Do kanapaek, naleśników, placków, gofrów, deserów.
Wykonanie:
- Do garnuszka wlewam mleko roślinne.
- Dodaję połamaną na kostki czekoladę, masło orzechowe, ulubione słodzidło do smaku i szczyptę soli.
- Powoli zagotowuję, aż składniki się połączą.
- Masę przelewam do blendera (ja używam wysokoobrotowego).
- Dodaję pokrojoną dynię (ja nie obieram).
- Blenduję na gładki krem.
- Przekładam do słoiczków.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Przez jaki czas zachowa świeżość?
do tygodnia w lodówce
Czy można zastąpić czekoladę kakao ?
Można, trzeba tylko pokombinować z proporcjami;)
Zrobiłam ten krem dzisiaj i jest wspaniały. Oczywiści kupiłam zbyt wiele dyni i jak zwykle nie wiedziałam co z nią zrobić. Ten krem to wybawienie. Dziękuję! 😋😋😋
smacznego:)