Dyniowy Mac&Cheese

  • 45 min
  • 9 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • makaron kolanka (u mnie bezglutenowy) 500 g
  • dynia hokkaido 1 średnia sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz lub chilli do smaku
  • mleko roślinne lub woda odrobina do blendowania

Coś dla miłośników dyni i makaronu;) Wegański mac and cheese – proste danie, idealne na jesień.

Dyniowy Mac&Cheese

Dyniowy Mac&Cheese

Wykonanie:

  1. Dynię kroję na pół, wypestkowuję i wkładam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  2. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Upieczoną dynię kroję na kawałki (ja nie obieram), dodaję oliwę, płatki drożdżowe, czosnek, przyprawy i blenduję na puree. W razie konieczności dodaję trochę mleka roślinnego lub wody w trakcie blendowania.
  4. Ugotowany makaron mieszam z puree dyniowym.

Smacznego:)

Dyniowy Mac&Cheese

Dyniowy Mac&Cheese

Dyniowy Mac&Cheese

Dyniowy Mac&Cheese

Dyniowy Mac&Cheese

Dyniowy Mac&Cheese