Składniki na 4 porcje:
- makaron kolanka (u mnie bezglutenowy) 500 g
- dynia hokkaido 1 średnia sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz lub chilli do smaku
- mleko roślinne lub woda odrobina do blendowania
Coś dla miłośników dyni i makaronu;) Wegański mac and cheese – proste danie, idealne na jesień.
Wykonanie:
- Dynię kroję na pół, wypestkowuję i wkładam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Upieczoną dynię kroję na kawałki (ja nie obieram), dodaję oliwę, płatki drożdżowe, czosnek, przyprawy i blenduję na puree. W razie konieczności dodaję trochę mleka roślinnego lub wody w trakcie blendowania.
- Ugotowany makaron mieszam z puree dyniowym.
Smacznego:)
Kurcze, mam puree mrożone. Myślisz, że ile około puree Ci wyszło z tej 1 dyńki? Pozdro!
myślę, że ze 2 szklanki puree na paczkę makaronu:)
czy można usmażyć dynię na patelni?
tak:)