Dyniowy sos satay

  • 5 min
  • 8 składników
100%

Składniki na średni słoik sosu:

  • upieczona dynia hokkaido 1/4 średniej dyni
  • masło orzechowe 2 czubate łyżki
  • limonka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir kawałek ok 1 cm
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • chilli (świeże, w proszku lub sos) do smaku
  • sól do smaku

Jesienny, aromatyczny sos dyniowo-orzechowy, czyli dyniowa wersja sosu satay. Idealny do makaronu, kaszy, kopytek czy gnocchi.

Dyniowy sos satay

Dyniowy sos satay

Wykonanie:

  1. Upieczoną dynię kroję na kawałki i umieszczam w blenderze.
  2. Dodaję sok z limonki, masło orzechowe, sos sojowy, rozgniecione ząbki czosnku i posiekany imbir.
  3. Doprawiam chilli i solą.
  4. Blenduję na gładki sos.
  5. Dyniowy sos satay mieszam z gorącymi gnocchi lub kopytkami albo z ulubionym makaronem (świetnie sprawdzi się spaghetti, kolanka, pełnoziarnisty lub azjatycki makaron ryżowy, do ramenu czy soba.
  6. W wersji dietetycznej możecie wymieszać sos z makaronem konjak, makaronem z cukinii lub ugotowanymi na parze różyczkami kalafiora.
  7. Niewykorzystaną część sosu przechowuję w lodówce i używam na bieżąco.

Smacznego!

Dyniowy sos satay

Dyniowy sos satay

Dyniowy sos satay

Dyniowy sos satay

Dyniowy sos satay

Dyniowy sos satay

Brak komentarzy

Skomentuj