Składniki na średni słoik sosu:
- upieczona dynia hokkaido 1/4 średniej dyni
- masło orzechowe 2 czubate łyżki
- limonka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- świeży imbir kawałek ok 1 cm
- sos sojowy 2-3 łyżki
- chilli (świeże, w proszku lub sos) do smaku
- sól do smaku
Jesienny, aromatyczny sos dyniowo-orzechowy, czyli dyniowa wersja sosu satay. Idealny do makaronu, kaszy, kopytek czy gnocchi.
Wykonanie:
- Upieczoną dynię kroję na kawałki i umieszczam w blenderze.
- Dodaję sok z limonki, masło orzechowe, sos sojowy, rozgniecione ząbki czosnku i posiekany imbir.
- Doprawiam chilli i solą.
- Blenduję na gładki sos.
- Dyniowy sos satay mieszam z gorącymi gnocchi lub kopytkami albo z ulubionym makaronem (świetnie sprawdzi się spaghetti, kolanka, pełnoziarnisty lub azjatycki makaron ryżowy, do ramenu czy soba.
- W wersji dietetycznej możecie wymieszać sos z makaronem konjak, makaronem z cukinii lub ugotowanymi na parze różyczkami kalafiora.
- Niewykorzystaną część sosu przechowuję w lodówce i używam na bieżąco.
Smacznego!
Brak komentarzy