Składniki:
- zielona fasolka szparagowa 0,5 kilograma
- duża cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- średnie pomidory 3 sztuki
- koncentrat pomidorowy ok. 3 łyżki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- oregano suszone 1 łyżka
- natka pietruszki pół niewielkiego pęczka
- sól, pieprz do smaku
- ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
- ew. ziemniaki do podania
- ew. pieczywo do podania
Fasolka po grecku. Pyszna alternatywa dla fasolki z tartą bułką;)

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku
Wykonanie:
- Na dużej patelni na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
- Fasolkę myję i odcinam końcówki. Dodaję fasolkę na patelnię i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Podlewam odrobiną wody.
- Pomidory kroję na pół i ścieram miąższ na tarce na grubych oczkach na patelnię do fasolki.
- Dodaję pokrojoną pietruszkę.
- Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem około pół godziny.
- W międzyczasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
- Gdy fasolka będzie miękka, dodaję koncentrat pomidorowy i czosnek. Gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z ziemniakami lub z pieczywem.
Smacznego!

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku
Brak komentarzy