Składniki:
- groch połówki 1 szklanka (250 ml)
- cebula 2 sztuki
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- sól, pieprz do smaku
- liść laurowy 3 sztuki
Prosta, pyszna, tania i pożywna pasta, taki hummus z grochu. Do kanapek, do maczania świeżych warzyw, do posmarowania pity albo wrapa, a nawet na ciepło w miseczce z pieczywem i warzywami.
Wykonanie:
- Groch zalewam na noc wodą.
- Odlewam wodę i zalewam groch świeżą (ok. 2 cm nad poziom grochu).
- Dodaję liście laurowe i gotuję, aż groch się rozgotuje.
- Na patelni na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Wyjmuję liście laurowe i do garnka z grochem dodaję cebulę razem z oliwą, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Mieszam dokładnie. Jeśli chcecie pastę możecie dodatkowo zblendować.
- Podaję na ciepło lub na zimno, jako pastę do pieczywa lub do maczania świeżych warzyw.
- Do pasty możecie też dodać ulubione przyprawy (np. curry, zioła, czarnuszka, chilli itp) lub dodatki (suszone pomidory, oliwki itp).
Smacznego!
Jadłam razem z wnukami. Wszystkim pasta bardzo smakowała. 🙂 Nigdy nie myślałam, ze można połączyć groch z cytryną. Dla mnie super.
Cieszę się:)))
Czy z zielonego grochu wyjdzie równie dobry?
Bo nie mam tego żółtego 😔
Groch zielony połówki jest ok?
Bedzie ok:)