Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek (lub 500 g mrożonej)
- cebula 1 sztuka
- boczniaki 1 tacka
- olej do podsmażenia
- majeranek 2 łyżki
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie kilka ziaren
- pieprz świeżo zmielony do smaku
- ostra papryka do smaku
- słodka papryka 1 łyżeczka
- sól do smaku
- czosnek 2 ząbki
- ew. jasny sos sojowy do smaku
- ew. lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
- ew. gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Flaki z boczniaków mojej mamy. Pyszne, więc dzielę się przepisem;)
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę i pora.
- Dodaję oczyszczone i pokrojone w paski boczniaki. Podsmażam przez chwilę.
- Dodaję utarte na tarce marchewki, pietruszkę i seler.
- Zalewam wodą (około 2,5 litra).
- Dodaję przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj przeczytasz, jak dodawać czosnek do potraw) i gotuję około 30 minut.
- W razie konieczności doprawiam jasnym sosem sojowym.
Smacznego!
Prezentują się zawodowo!
Robię je są pyszne.
Uwielbiam, dawno nie jadłam, zrobię, mniam!