Flaki z boczniaków

  • 45 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek (lub 500 g mrożonej)
  • cebula 1 sztuka
  • boczniaki 1 tacka
  • olej do podsmażenia
  • majeranek 2 łyżki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • pieprz świeżo zmielony do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • ew. jasny sos sojowy do smaku
  • ew. lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • ew. gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

Flaki z boczniaków mojej mamy. Pyszne, więc dzielę się przepisem;)

DSC_0074_2

Flaki z boczniaków

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę i pora.
  2. Dodaję oczyszczone i pokrojone w paski boczniaki. Podsmażam przez chwilę.
  3. Dodaję utarte na tarce marchewki, pietruszkę i seler.
  4. Zalewam wodą (około 2,5 litra).
  5. Dodaję przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj przeczytasz, jak dodawać czosnek do potraw) i gotuję około 30 minut.
  6. W razie konieczności doprawiam jasnym sosem sojowym.

Smacznego!

DSC_0064_2

Flaki z boczniaków

DSC_0071_2

Flaki z boczniaków

DSC_0062_2

Flaki z boczniaków

3 komentarze

Skomentuj