Składniki:
- orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
- sól 1 płaska łyżeczka
- kurkuma pół łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- chilli szczypta
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
Z orzechów nerkowca, podobnie jak z kaszy jaglanej (no i fasoli;) można zrobić prawie wszystko:) Na przykład fondue do maczania warzyw i pieczywa. Tym serkiem możecie posmarować też tosty albo polać zapiekanki. Po wymieszaniu z makaronem otrzymacie pyszny Mac & Cheese.
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam na noc filiżanką wody.
- Blenduję razem z wodą oraz z jednym ząbkiem czosnku, płaską łyżeczką soli, kurkumą, chilli i płatkami drożdżowymi.
- Masę przekładam do garnuszka i zagotowuję.
- Do kubka wsypuję łyżkę kartoflanki, dodaję trochę zimnej wody, mieszam dokładnie i dodaję do gotującej się masy z nerkowców.
- Gotuję przez chwilę i mieszam dokładnie, żeby nie powstały grudki.
- Polewam zapiekanki, kanapki, pizzę, używam do maczania warzyw lub pieczywa.
Smacznego!
Brak komentarzy