Frytki z fasolki

  • 15 min
  • 4 składniki
78%

Składniki na 2 porcje:

  • żółta fasolka szparagowa 2 duże garście
  • mąka z ciecierzycy 1 filiżanka (200 ml)
  • sól pół łyżeczki
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

Tak naprawdę to nie frytki, a fasolka w cieśnie z mąki z ciecierzycy. Dzieciaki nazwały ją jednak „fasolkowymi frytkami”;) Mój sześciolatek po spróbowaniu powiedział: „mamo, to najlepsza rzecz jaką ugotowałaś w życiu”, a naprawdę niełatwo trafić w jego gust i mało które danie dorównuje kanapkom z masłem orzechowym albo płatkom z mlekiem sojowym;)

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki

Wykonanie:

  1. Fasolkę gotuje na parze, tak, żeby była al’dente (nie może być bardzo miękka).
  2. Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy.
  3. Dodaję sól i stopniowo dolewamy wodę, mieszając trzepaczką (ok. 2/3 filiżanki).
  4. Odstawiam ciasto na 10 minut.
  5. Fasolkę studzę.
  6. Na patelni rozgrzewam olej (na wysokość około 1 cm).
  7. Fasolki obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
  8. Po chwili przewracam na drugą stronę.
  9. Smażę, aż się zarumienią, a następnie wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Smacznego!

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki

1 Komentarz

Skomentuj