Składniki na 2 porcje:
- żółta fasolka szparagowa 2 duże garście
- mąka z ciecierzycy 1 filiżanka (200 ml)
- sól pół łyżeczki
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
Tak naprawdę to nie frytki, a fasolka w cieśnie z mąki z ciecierzycy. Dzieciaki nazwały ją jednak „fasolkowymi frytkami”;) Mój sześciolatek po spróbowaniu powiedział: „mamo, to najlepsza rzecz jaką ugotowałaś w życiu”, a naprawdę niełatwo trafić w jego gust i mało które danie dorównuje kanapkom z masłem orzechowym albo płatkom z mlekiem sojowym;)

Frytki z fasolki
Wykonanie:
- Fasolkę gotuje na parze, tak, żeby była al’dente (nie może być bardzo miękka).
- Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy.
- Dodaję sól i stopniowo dolewamy wodę, mieszając trzepaczką (ok. 2/3 filiżanki).
- Odstawiam ciasto na 10 minut.
- Fasolkę studzę.
- Na patelni rozgrzewam olej (na wysokość około 1 cm).
- Fasolki obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
- Po chwili przewracam na drugą stronę.
- Smażę, aż się zarumienią, a następnie wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Smacznego!

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki

Frytki z fasolki
Znam frytki z cieciorki, jarmużu, marchewki, selera itp. ale z fasolki jeszcze nie widziałam 🙂 Trzeba spróbować!