Bezolejowa i beztłuszczowa frytkownica na gorące powietrze – urządzenie, które pozwala na przygotowanie frytek i innych dań bez użycia oleju. Nowość w mojej kuchni, którą dostałam do przetestowania od Proficook. Poniżej moje wrażenia, wskazówki oraz kilka przepisów.

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Kilka podstawowych informacji od producenta:
• Bezolejowa i beztłuszczowa frytkownica na gorące powietrze
• Front ze stali szlachetnej
• Pojemność 3,5 litra
• Niska emisja oparów i zapachów
• Oszczędność czasu i energii podczas gotowania
• Nienagrzewający się uchwyt
• Możliwość łatwego wyciągnięcia koszyka z szuflady
• Bezstopniowo regulowany termostat (80 °C–200 °C)
• Zegar 60-minutowy z sygnalizacją zakończenia pracy
• 2 kontrolki do sygnalizacji temperatury i stanu pracy
• Ochrona przed przegrzaniem
• Zasilanie sieciowe: 220–240 V, 50/60 Hz
• Moc: 1500W
• Wymiary: 320 x 330 x 380 mm (SxWxG)
• Waga: 4,8 kg

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Obsługa frytkownicy jest super prosta. Żeby przygotować potrawę należy umieścić składniki w koszu frytkownicy, włożyć kosz do frytkownicy, ustawić czas oraz temperaturę. Zobaczcie efekty testów:
Frytki mrożone:
Składniki: 750 g frytek mrożonych, sól
Frytki umieszczam w koszu. Piekę około 15 minut w 200 stopniach. Na talerzach posypuję solą.

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Frytki ze świeżych ziemniaków:
Składniki: 700 g ziemniaków, sól, ew. łyżka oliwy lub oleju.
Ziemniaki obieram i kroję. Wkładam do miski, zalewam wodą i odstawiam na 30 minut, żeby zmniejszyć zawartość skrobi. Ziemniaki osuszam i umieszczam w koszu. Po osuszeniu możecie skropić je odrobiną oliwy lub oleju. Piekę około 20-30 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków i grubości frytek) w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy delikatnie mieszam frytki. Podaję z solą i keczupem.

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Frytki z batata:
Składniki: 3 bataty, sól, oliwa z oliwek
Bataty obieram i kroję. Umieszczam w koszu. Piekę około 15 minut w 200 stopniach. Na talerzach solę i skrapiam oliwą.

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Frytki z marchewki:
Składniki: 5 marchewek , sól, oliwa z oliwek
Marchewkę obieram i kroję. Umieszczam w koszu. Piekę około 20 min w 200 stopniach. Na talerzach solę i skrapiam oliwą.
Pieczona brukselka z azjatyckim sosem:
Składniki: 0,5 kg brukselki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, sok z jednej cytryny, ząbek czosnku, pół łyżeczki chilli, sezam do posypania.
Brukselkę umieszczam w koszu. Piekę około 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotowuję sos: mieszam 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, sok z jednej cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku i pół łyżeczki chilli. Na talerzach brukselkę polewam sosem i posypuję sezamem.

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Pieczone warzywa z sosem fistaszkowym:
Składniki: 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, sok z jednej cytryny, pół łyżeczki chilli + odrobina wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Warzywa kroję i umieszczam w koszu. Piekę około 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotowuje sos. Mieszam masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, wodę i chilli. Upieczone warzywa na talerzach polewam sosem.

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Proste jabłkowe crumble:
Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, ew. masło orzechowe i syrop klonowy do polania.
Jabłka obieram, kroję w kostkę i umieszczam w koszu. Posypuję cynamonem, płatkami, wiórkami i rodzynkami. Piekę około 15 minut w 190 stopniach. Na miseczce crumble możecie polać masłem orzechowym i syropem klonowym.

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu
Plusy i minusy
Plusy:
- frytkownica jest wielofunkcyjna. Można w niej przygotowywać nie tylko frytki ze świeżych ziemniaków i mrożone, ale też inne dania – w zasadzie większość potraw, które przygotowuję w piekarniku
- frytkownica bardzo szybko się rozgrzewa, zdecydowanie szybciej niż piekarnik
- potrawy przygotowuje się szybciej niż w piekarniku
- dania są zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne niż te smażone w tłuszczu
- bardzo prosta obsługa
- łatwe mycie
- możliwość pieczenia zarówno świeżych produktów jak i mrożonek
- taki sprzęt może się przydać na wyjazdach wakacyjnych, w domku letniskowym, czy na działce
- frytkownica może bardzo przydać się osobom, które nie posiadają piekarnika
Minusy:
- rozmiar – frytkownica jest dość dużych gabarytów i zajmuje sporo miejsca na blacie. Ja trzymam ją w szafie i wyjmuję, gdy chcę jej użyć. Jednak dzięki swym rozmiarom kosz frytkownicy jest pojemny – można przygotować w nim obiad dla 4-osobowej rodziny
- niektóre potrawy warto przemieszać w trakcie pieczenia
Wskazówki:
- jeśli przygotowujecie frytki ze świeżych ziemniaków, pamiętajcie, żeby wcześniej je namoczyć przez około 30 minut
- jeśli chcecie upiec warzywa – włóżcie je bezpośrednio do kosza frytkownicy. Jeśli natomiast chcecie je udusić i zależy Wam, żeby pozostał sos – włóżcie warzywa do żaroodpornego naczynia, a następnie naczynie włóżcie do kosza frytkownicy
Ogólne wrażenia:
Dla mnie frytkownica jest świetnym pomocnikiem w przygotowaniu pysznego, zdrowego, szybkiego, niewymagającego pracy obiadu. Wystarczy pokroić warzywa, zapiec przez 15-20 minut i gotowe. Przygotowane w ten sposób warzywa są bardzo esencjonalne, nie są wysuszone, jak bywa z tymi upieczonymi w piekarniku i zdecydowanie smaczniejsze niż ugotowane. Domowe frytki przygotowane we frytkownicy smakują trochę jak pieczone ziemniaki. Według mnie trochę pomiędzy pieczonymi frytkami a tymi smażonymi na oleju. No i co ważne, są zdecydowanie zdrowsze od smażonych frytek.
Rabat:
Do 17 kwietnia 2019 (do północy) dostaniecie 25% rabatu z kodem „Veganbanda” na wszystkie produkty w kategorii FRYTOWNICE w sklepie Proficook.pl oraz Clatronic.pl. Po tym okresie będzie działał na te produkty stały rabat 10% z kodem „Veganbanda”.
Smakowicie to wygląda. Szczególnie crumble!
Crumble jest hitem mojego męża. Mówi, że chce takie desery:)
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu frytownicy. Może teraz jest ten moment 🙂 Domowe frytki batatowe ..hmmm.. mniam mniam. Nie trzeba jechać do maca 🙂
Jakiś czas temu zakupiłam tę frytownicę dzięki Wam! To mój najlepszy zakup od bardzo dawna. Bułki lub chleb rozmrażają się w chwilę. Frytki ze świeżych ziemniaków z łyżeczką oleju smakują jak te smażone w głębokim tłuszczu. Polecam 🙂
Jeśli mam gotowe frytki, to piekę je w piekarniku z termoobiegiem. Z samych ziemniaków wychodzą niestety takie sobie. Natomiast warzywa wolę udusić na tytanowej patelni z dodatkiem odrobiny wody.
Oglądałem kilka recenzji frytkownic i przynajmniej jak dla mnie nie ma zastosowania.
Bardzo dobry sprzęt. Mam inny model, chyba troszkę starszy ale daje radę!
Dziękuję za super przepisy. Właśnie kupiłam sobie wymarzoną frytkownicę beztłuszczową. Pozdrawiam serdecznie.
Bez sensu, właśnie ziemniaki drobiowe są ziemniaków użytkowym, więc wytalkowania skrobi, to głupota, to skrobia tworzy strukturę frytki, tzn chrupiąca skórka, i miękka w środku!!!
Czy smak frytek jest podobny do ziemniaków zrobionych we frytkownicy tłuszczowej?
nigdy nie używałam tłuszczowej…