Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Bezolejowa i beztłuszczowa frytkownica na gorące powietrze – urządzenie, które pozwala na przygotowanie frytek i innych dań bez użycia oleju. Nowość w mojej kuchni, którą dostałam do przetestowania od Proficook. Poniżej moje wrażenia, wskazówki oraz kilka przepisów.

Frytkownica beztłuszczowa

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Kilka podstawowych informacji od producenta:

• Bezolejowa i beztłuszczowa frytkownica na gorące powietrze
• Front ze stali szlachetnej
• Pojemność 3,5 litra
• Niska emisja oparów i zapachów
• Oszczędność czasu i energii podczas gotowania
• Nienagrzewający się uchwyt
• Możliwość łatwego wyciągnięcia koszyka z szuflady
• Bezstopniowo regulowany termostat (80 °C–200 °C)
• Zegar 60-minutowy z sygnalizacją zakończenia pracy
• 2 kontrolki do sygnalizacji temperatury i stanu pracy
• Ochrona przed przegrzaniem
• Zasilanie sieciowe: 220–240 V, 50/60 Hz
• Moc: 1500W
• Wymiary: 320 x 330 x 380 mm (SxWxG)
• Waga: 4,8 kg

kosz frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Kosz beztłuszczowej frytkownicy

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

 

Obsługa frytkownicy jest super prosta. Żeby przygotować potrawę należy umieścić składniki w koszu frytkownicy, włożyć kosz do frytkownicy, ustawić czas oraz temperaturę. Zobaczcie efekty testów:

Frytki mrożone:

Składniki: 750 g frytek mrożonych, sól

Frytki umieszczam w koszu. Piekę około 15 minut w 200 stopniach. Na talerzach posypuję solą.

Frytki mrożone z frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Frytki ze świeżych ziemniaków:

Składniki: 700 g ziemniaków, sól, ew. łyżka oliwy lub oleju.

Ziemniaki obieram i kroję. Wkładam do miski, zalewam wodą i odstawiam na 30 minut, żeby zmniejszyć zawartość skrobi. Ziemniaki osuszam i umieszczam w koszu. Po osuszeniu możecie skropić je odrobiną oliwy lub oleju. Piekę około 20-30 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków i grubości frytek) w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy delikatnie mieszam frytki. Podaję z solą i keczupem.

Świeże frytki z beztłuszczowej frytkownicy

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Frytki z batata:

Składniki: 3 bataty, sól, oliwa z oliwek

Bataty obieram i kroję. Umieszczam w koszu. Piekę około 15 minut w 200 stopniach. Na talerzach solę i skrapiam oliwą.

Frytki z batata i marchewki zrobione we frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Frytki z marchewki:

Składniki: 5 marchewek , sól, oliwa z oliwek

Marchewkę obieram i kroję. Umieszczam w koszu. Piekę około 20 min w 200 stopniach. Na talerzach solę i skrapiam oliwą.

 

Pieczona brukselka z azjatyckim sosem:

Składniki: 0,5 kg brukselki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, sok z jednej cytryny, ząbek czosnku, pół łyżeczki chilli, sezam do posypania.

Brukselkę umieszczam w koszu. Piekę około 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotowuję sos: mieszam 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, sok z jednej cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku i pół łyżeczki chilli. Na talerzach brukselkę polewam sosem i posypuję sezamem.

Brukselka z frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Brukselka z sezamem przygotowana w beztłuszczowej frytkownicy

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

 

Pieczone warzywa z sosem fistaszkowym: 

Składniki: 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, sok z jednej cytryny, pół łyżeczki chilli + odrobina wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Warzywa kroję i umieszczam w koszu. Piekę około 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotowuje sos. Mieszam masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, wodę i chilli. Upieczone warzywa na talerzach polewam sosem.

Warzywa upieczone we frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Warzywa z sosem fistaszkowym z frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

 

Proste jabłkowe crumble:

Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, ew. masło orzechowe i syrop klonowy do polania.

Jabłka obieram, kroję w kostkę i umieszczam w koszu. Posypuję cynamonem, płatkami, wiórkami i rodzynkami. Piekę około 15 minut w 190 stopniach. Na miseczce crumble możecie polać masłem orzechowym i syropem klonowym.

Jabłkowe crumble z beztłuszczowej frytkownicy

Frytkownica beztłuszczowa PROFI COOK – test + przepisy + 25% rabatu

Plusy i minusy

Plusy:

  • frytkownica jest wielofunkcyjna. Można w niej przygotowywać nie tylko frytki ze świeżych ziemniaków i mrożone, ale też inne dania – w zasadzie większość potraw, które przygotowuję w piekarniku
  • frytkownica bardzo szybko się rozgrzewa, zdecydowanie szybciej niż piekarnik
  • potrawy przygotowuje się szybciej niż w piekarniku
  • dania są zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne niż te smażone w tłuszczu
  • bardzo prosta obsługa
  • łatwe mycie
  • możliwość pieczenia zarówno świeżych produktów jak i mrożonek
  • taki sprzęt może się przydać na wyjazdach wakacyjnych, w domku letniskowym, czy na działce
  • frytkownica może bardzo przydać się osobom, które nie posiadają piekarnika

Minusy:

  • rozmiar – frytkownica jest dość dużych gabarytów i zajmuje sporo miejsca na blacie. Ja trzymam ją w szafie i wyjmuję, gdy chcę jej użyć. Jednak dzięki swym rozmiarom kosz frytkownicy jest pojemny – można przygotować w nim obiad dla 4-osobowej rodziny
  • niektóre potrawy warto przemieszać w trakcie pieczenia

Wskazówki:

  • jeśli przygotowujecie frytki ze świeżych ziemniaków, pamiętajcie, żeby wcześniej je namoczyć przez około 30 minut
  • jeśli chcecie upiec warzywa – włóżcie je bezpośrednio do kosza frytkownicy. Jeśli natomiast chcecie je udusić i zależy Wam, żeby pozostał sos – włóżcie warzywa do żaroodpornego naczynia, a następnie naczynie włóżcie do kosza frytkownicy

Ogólne wrażenia:

Dla mnie frytkownica jest świetnym pomocnikiem w przygotowaniu pysznego, zdrowego, szybkiego, niewymagającego pracy obiadu. Wystarczy pokroić warzywa, zapiec przez 15-20 minut i gotowe. Przygotowane w ten sposób warzywa są bardzo esencjonalne, nie są wysuszone, jak bywa z tymi upieczonymi w piekarniku i zdecydowanie smaczniejsze niż ugotowane. Domowe frytki przygotowane we frytkownicy  smakują trochę jak pieczone ziemniaki. Według mnie trochę pomiędzy pieczonymi frytkami a tymi smażonymi na oleju. No i co ważne, są zdecydowanie zdrowsze od smażonych frytek.

Rabat:

Do 17 kwietnia 2019 (do północy) dostaniecie 25% rabatu z kodem „Veganbanda” na wszystkie produkty w kategorii FRYTOWNICE w sklepie Proficook.pl oraz Clatronic.pl. Po tym okresie będzie działał na te produkty stały rabat 10% z kodem „Veganbanda”.

10 komentarzy

  1. Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu frytownicy. Może teraz jest ten moment 🙂 Domowe frytki batatowe ..hmmm.. mniam mniam. Nie trzeba jechać do maca 🙂

  2. Jakiś czas temu zakupiłam tę frytownicę dzięki Wam! To mój najlepszy zakup od bardzo dawna. Bułki lub chleb rozmrażają się w chwilę. Frytki ze świeżych ziemniaków z łyżeczką oleju smakują jak te smażone w głębokim tłuszczu. Polecam 🙂

  3. Jeśli mam gotowe frytki, to piekę je w piekarniku z termoobiegiem. Z samych ziemniaków wychodzą niestety takie sobie. Natomiast warzywa wolę udusić na tytanowej patelni z dodatkiem odrobiny wody.
    Oglądałem kilka recenzji frytkownic i przynajmniej jak dla mnie nie ma zastosowania.

  4. Dziękuję za super przepisy. Właśnie kupiłam sobie wymarzoną frytkownicę beztłuszczową. Pozdrawiam serdecznie.

    • Bez sensu, właśnie ziemniaki drobiowe są ziemniaków użytkowym, więc wytalkowania skrobi, to głupota, to skrobia tworzy strukturę frytki, tzn chrupiąca skórka, i miękka w środku!!!

Skomentuj