Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- agar 2 łyżeczki
- woda 4 filiżanki (po 200 ml)
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól, pieprz do smaku
- ew. suszony lubczyk 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy/sok z cytryny do polania
Lekkie wegańskie galaretki warzywne. Sprawdzą się na post dr Dąbrowskiej, na imprezę i jako lekka przekąska.
Wykonanie:
- Obraną włoszczyznę wkładam do garnka.
- Zalewam 4 filiżankami wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz.
- Gotuję, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Wyjmuję warzywa, studzę, kroję w kosteczkę i wkładam do filiżanek. Jeśli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej, możecie dodać też zielony groszek.
- Do garnka z bulionem wsypuję agar, mieszam dokładnie i gotuję 2-3 minuty.
- Wywarem zalewam warzywa w filiżankach.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki na godzinę.
- Wyjmuję na talerzyki, polewam sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Smacznego!
Pycha