Genialne śniadanie w Zakwasowni

Zaczęły się wakacje i wiem, że część z Was odwiedza Trójmiasto, ponieważ w tym okresie zdecydowanie częściej pytacie o wegańskie lokale w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Mam nadzieje, że ten post przybliży Wam absolutnie obowiązkowe miejsce na wegańskiej mapie Trójmiasta, czyli organiczą restaurację Zakwasownia, w której mieliśmy przyjemność zjeść naprawdę genialne śniadanie.

Zakwasownia to pierwsza organiczna restauracja w Trójmieście, serwująca wykwintne, roślinne dania. Od niedawna możecie zjeść tam również pyszne wegańskie śniadanie. W śniadaniowej karcie każdy znajdzie coś dla siebie. Są zarówno dania na słono (Bajgiel z łososiową marchewką, Sałatka z pieczonym burakiem, Szakszuka z boczniakiem, Sezonowe warzywa pod beszamelem, Deska past) jak i na słodko (Ryżowe naleśniki a’la Nutella, Grillowana chałka na maśle roślinnym i Owsianka z owocami i orzechami). Za chwilę przybliżę Wam kilka pozycji z tej karty.

Genialne śniadanie w Zakwasowni

Genialne śniadanie w Zakwasowni

Na początek Mikołaj – współtwórca Zakwasowni poczęstował nas przepyszną, subtelną w smaku różaną kombuchą. która zasmakowała nawet dzieciom, wcześniej sceptycznym wobec tego napoju;)

W oczekiwaniu na wybrane dania zajrzeliśmy do środka, żeby zobaczyć , co zmieniło się od naszej ostatniej wizyty. Lada zastawiona była wegańskim, organicznym pieczywem i  wypiekami, a lodówki pełne kiszonek, zakwasów, gotowych dań, past i innych pyszności.

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Zakwasownia. Organic food & cafe

Spróbowaliśmy kombuchy w różnych smakach i niesamowitego shota z kurkumy i imbiru.

Śniadanie rozpoczęliśmy od świeżo wyciskanych soków warzywnych i owocowych, po czym na stole zaczęły pojawiać się przepiękne podane pyszności.

Genialne śniadanie w Zakwasowni

Genialne śniadanie w Zakwasowni

Naleśnik ryżowy z nutellą

Pyszny, bezglutenowy naleśnik na bazie mąki ryżowej przełożony prawdziwym, rzemieślniczym kremem czekoladowym z orzechów laskowych – duża porcja, pięknie podana ze świeżymi owocami, listkami mięty i pysznym sosem waniliowym. To był zdecydowany faworyt naszych dzieci! Osobiście rzadko jadam śniadania na słodko, ale dla tych naleśników mogłabym codziennie robić wyjątek;)

Naleśnik ryżowy z nutellą

Naleśnik ryżowy z nutellą

Naleśnik ryżowy z nutellą

Naleśnik ryżowy z nutellą

Bajgiel śniadaniowy z marchewką łososiową

Chrupiący, posypany sezamem bajgiel posmarowany migdałowym twarożkiem i wypełniony wegańskim łososiem z marchewki, świeżym ogórkiem i kaparami. Podany w towarzystwie miseczki różnych sałat z dodatkiem fenkuła. Łososiowa marchewka – przepyszna, intensywna w smaku, dobrze zamarynowana była idealnym dopełnieniem chrupiącej bułki i delikatnego twarożku.

Bajgiel śniadaniowy z marchewką łososiową

Bajgiel śniadaniowy z marchewką łososiową

Bajgiel śniadaniowy z marchewką łososiową

Bajgiel śniadaniowy z marchewką łososiową

Szakszuka z boczniakiem

Rewelacyjna! Zdecydowany faworyt mojego męża. Tę szakszukę można kupić również w słoiku w sklepie Zakwasowni (co oczywiście zrobiliśmy;) Tutaj została podana ze smażonymi paseczkami boczniaka i obficie posypana szczypiorkiem.

Szakszuka z boczniakiem

Szakszuka z boczniakiem

Sałatka z pieczonym burakiem

A to mój faworyt. Chyba jedna z pyszniejszych sałatek jakie jadłam kiedykolwiek w restauracji. Był w niej pieczony żółty burak, rzemieślniczy, wegański ser pleśniowy i pieczone kasztany. Wszystko podane z pysznym, wyrazistym dressingiem musztardowym. Totalna eksplozja smaków!

Sałatka z pieczonym burakiem

Sałatka z pieczonym burakiem

Sałatka z pieczonym burakiem

Sałatka z pieczonym burakiem

Deska śniadaniowych past

Deska Zakwasowni składała się z trzech wytrawnych past i jednej marmolady, które można również kupić w słoiczkach w sklepie Zakwasowni. Moim niekwestionowanym faworytem był wegański paprykowy czedar z orzechów nerkowca, mocno serowy dzięki dodatkowi płatków drożdżowych. Pasty zostały podane z koszem różnego rodzaju ekologicznego, świeżego pieczywa, które nasze dzieciaki zjadły co do okruszka;)

Deska śniadaniowych past

Deska śniadaniowych past

Nasze leniwe, sobotnie śniadanie trwało prawie dwie godziny, a to wszystko za sprawą swobodnej, przyjacielskiej atmosfery panującej w restauracji i dolewanej przez Mikołaja różanej kombuchy;) Wszystko to sprawiało, że trudno było nam opuścić to miejsce, z pewnością jednak wrócimy do Zakwasowni na naprawdę genialne śniadanie.