Gofry dyniowe

  • 30 min
  • 8 składników
100%

Składniki na kilka sztuk:

  • puree z pieczonej dyni hokkaido 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • mąka pszenna, orkiszowa, ryżowa lub z cieciorki 1 szklanka (250 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) lub oliwa 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • wanilia lub cynamon do smaku
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku

Roślinne gofry na bazie puree z upieczonej dyni hokkaido. Aromatyczny, jesienny deser, śniadanie albo przekąska.

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Wykonanie:

  1. Do miski nakładam puree z dyni, mleko roślinne, olej i ocet. Mieszam dokładnie.
  2. Dodaję sodę, cynamon lub wanilię i ewentualnie ulubione słodzidło do smaku. Mieszam.
  3. Następnie dodaję mąkę i mieszam dokładnie. Ciasto odstawiam na 10 minut.
  4. Rozgrzewam gofrownicę.
  5. Nakładam porcje ciasta i piekę przez kilka minut.
  6. Gofry możecie podać z bitą śmietaną kokosową lub czekoladowym smarowidłem, np. takim albo takim.

Smacznego:)

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

 

4 komentarze

  1. Czy puree z pieczonej dyni można zastąpić pulpą z dyni po wyciskaniu soku w wyciskarce wolnoobrotowej? Czy to zupełnie inna konsystencja?

    • mysle, ze spokojnie mozna pokombinowac z pulpą. nie wiem co prawda jak proporcje, ale wazne, zeby powstalo geste ciasto

Skomentuj