Składniki:
- płatki owsiane (zwykłe lub błyskawiczne) ok 4 filiżanki (po 200 ml)
- mleko roślinne (lub woda) 2 filiżanki (po 200 ml) lub więcej
- rodzynki 2 łyżki
- żurawina 2 łyżki
- nasiona chia 1 łyżka
- nasiona konopi 1 łyżka
- pestki dyni 1 łyżka
- pestki słonecznika 1 łyżka
- mak 1 łyżka
- wiórki kokosowe 1 łyżka
- cynamon 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- ew. olej do wysmarowania gofrownicy
Gofry z płatków owsianych z mnóstwem dodatków, które mam akurat pod ręką. Takie musli z gofrownicy:) Tym razem znalazły się w nich rodzynki, żurawina, pestki dyni i słonecznika, nasiona chia i nasiona konopi, mak, wiórki kokosowe, kurkuma i cynamon. Idealne na wynos, jako zdrowe śniadanie do pracy i do szkoły. Posmarujcie karmelem z daktyli (przepis tutaj) albo kremem chałwowym (przepis tutaj) 🙂
Wykonanie:
- Płatki owsiane mieszam z wodą lub mlekiem roślinnym. Powinno powstać gęste ciasto.
- Dodaję resztę składników i odstawiam na 10-15 minut.
- Łyżką nakładam do rozgrzanej gofrownicy i piekę kilka minut (aż się zarumienią).
- Spróbujcie z kremem czekoladowym z ryżu (przepis tutaj).
- Z podanych składników wychodzi 6 gofrów.
Smacznego!
Kompletna klapa 🙁 nie da się ich odkleić od gofrownicy, choć dałam olej. Co zrobiłam źle? Pomocy! Mam na nie taką ochotę 😀
a gofrownica była dobrze nagrzana zanim nałożyłaś masę?
no i nie można za szybko otwierać
Zamiast mleka dodaj wode. Z mlekiem zazwyczaj sie przykleja a z wodą jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło.
Moja rodzina je uwielbia, robimy je często. Są ekstra!
Super:)
Robiłam dziś i są super (dałam jedną szklankę mleka i jedną wody)! Niestety w trakcie pieczenia, gofrownica stwierdziła, że czas zakończyć swoją służbę u mnie, więc donoszę, że placuszki z tej masy są równie pyszne. 😉
hehe super:)