Składniki na miskę ciasta:
- mąka pszenna lub orkiszowa 3 szklanki (po 250 ml)
- mleko sojowe 3 szklanki (po 250 ml)
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
- olej do wysmarowania gofrownicy
- kwaśne jabłko 1 duża sztuka
- cynamon 1 łyżeczka
Jesienne, cynamonowe gofry z dodatkiem utartego jabłka. Najlepiej sprawdzi się tu kwaśna szara reneta:)
Wykonanie:
- Do jednej miski wlewam mleko sojowe, dodaję ocet i mieszam.
- Do drugiej miski wsypuje mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cynamon i mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam intensywnie trzepaczką lub miksuję na gęste, gładkie ciasto.
- Jabłko ucieram na tarce i dodaję do ciasta.
- Ciasto odstawiam na kilka minut.
- Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam porządnie.
- Nakładam masę i piekę przez kilka minut.
- Gofry możecie podać z wegańską bitą śmietaną, domową nutellą (np. taką, taką lub taką) lub z dżemem (np. tym lub tym).
Smacznego!
Brak komentarzy