Gofry z jabłkiem i cynamonem

  • 20 min
  • 7 składników
100%

Składniki na miskę ciasta:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 3 szklanki (po 250 ml)
  • mleko sojowe 3 szklanki (po 250 ml)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
  • olej do wysmarowania gofrownicy
  • kwaśne jabłko 1 duża sztuka
  • cynamon 1 łyżeczka

Jesienne, cynamonowe gofry z dodatkiem utartego jabłka. Najlepiej sprawdzi się tu kwaśna szara reneta:)

Gofry z jabłkami i cynamonem

Gofry z jabłkiem i cynamonem

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wlewam mleko sojowe, dodaję ocet i mieszam.
  2. Do drugiej miski wsypuje mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cynamon i mieszam.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam intensywnie trzepaczką lub miksuję na gęste, gładkie ciasto.
  4. Jabłko ucieram na tarce i dodaję do ciasta.
  5. Ciasto odstawiam na kilka minut.
  6. Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam porządnie.
  7. Nakładam masę i piekę przez kilka minut.
  8. Gofry możecie podać z wegańską bitą śmietaną, domową nutellą (np. taką, taką lub taką) lub z dżemem (np. tym lub tym).

Smacznego!

Gofry z jabłkami i cynamonem

Gofry z jabłkiem i cynamonem

Gofry z jabłkami i cynamonem

Gofry z jabłkiem i cynamonem

Brak komentarzy

Skomentuj