Gomasio – sól sezamowa

  • 3 składniki

Składniki na 1 słoiczek:

  • sezam (u mnie czarny) 5 łyżek
  • siemię lniane 5 łyżek
  • sól 1 łyżka

Gomasio – zdrowy zamiennik soli popularny m. in. w kuchni indyjskiej i japońskiej. Jest bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik i białko.

Gomasio - sól sezamowa

Gomasio – sól sezamowa

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam patelnię. Nasypuje sól i prażę ją przez chwilę.
  2. Następnie dodaję sezam (dowolny rodzaj) oraz siemię lniane i prażę wszystko razem przez kilka minut, mieszając, aż ziarenka zaczną wydzielać ładny zapach. Ważne jest, żeby nie przypalić ziarenek.
  3. Uprażone, ostudzone składniki rozdrabniam w moździerzu, malakserze lub młynku do kawy (niezbyt drobno).
  4. Gomasio przesypuję do słoiczka, zakręcam i przechowuję w lodówce do dwóch tygodni.
  5. Przyprawą posypuję dania, sałatki i kanapki.

Smacznego!

Gomasio - sól sezamowa

Gomasio – sól sezamowa

Gomasio - sól sezamowa

Gomasio – sól sezamowa

Gomasio - sól sezamowa

Gomasio – sól sezamowa

Brak komentarzy

Skomentuj