Składniki na 1 słoiczek:
- sezam (u mnie czarny) 5 łyżek
- siemię lniane 5 łyżek
- sól 1 łyżka
Gomasio – zdrowy zamiennik soli popularny m. in. w kuchni indyjskiej i japońskiej. Jest bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik i białko.
Wykonanie:
- Rozgrzewam patelnię. Nasypuje sól i prażę ją przez chwilę.
- Następnie dodaję sezam (dowolny rodzaj) oraz siemię lniane i prażę wszystko razem przez kilka minut, mieszając, aż ziarenka zaczną wydzielać ładny zapach. Ważne jest, żeby nie przypalić ziarenek.
- Uprażone, ostudzone składniki rozdrabniam w moździerzu, malakserze lub młynku do kawy (niezbyt drobno).
- Gomasio przesypuję do słoiczka, zakręcam i przechowuję w lodówce do dwóch tygodni.
- Przyprawą posypuję dania, sałatki i kanapki.
Smacznego!
Brak komentarzy