Składniki na 3 duże porcje:
- suszone śliwki (niesiarkowane) 1 szklanka (250 ml)
- gorąca woda 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
- gorzka czekolada (u mnie słodzona stewią) 1 tabliczka (100 g)
Śliwka w czekoladzie do picia. Z trzech składników możecie w kilka minut wyczarować gęsty, gorący, czekoladowo-śliwkowy napój:)
Wykonanie:
- Śliwki zalewam gorącą wodą na noc (lub na min. 2 godziny).
- Blenduję razem z wodą, w której się moczyły i z jedną szklanką mleka roślinnego (ja używam tego blendera).
- Przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Jeżeli wolicie rzadszą i lżejszą czekoladę, dodajcie więcej mleka roślinnego.
Smacznego!
ile kubków czekolady wychodzi z podanych składników? czy zamiast gorzkiej czekolady można dodać kakao, jakies słodziwo i olej? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? pozdr
Wychodzi ok 3 szklanek. Pewnie, że czekoladę można zastąpić kakao i słodziwem. Musisz próbować do smaku. Bez oleju będzie bardziej dietetyczne, ale możesz dać łyżkę oleju kokosowego dla smaku.
Uwielbiam czekoladę na gorąco, jednak w wersji z suszoną śliwką jeszcze nigdy nie piłam! Muszę to zmienić! 🙂